Göteborgsinvesteraren som vill bo på en annan planet "som i Star Wars”

GU ventures17 frågor

Klementina Österberg, vd för GU Ventures. Foto: Ingela Vågsund.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Klementina Österberg, vd för GU Ventures, berättar om rymddrömmarna och hur vi kan utrota människans illvilliga sida.

Klementina Österberg styr Göteborgs universitets egna riskkapitalbolag och inkubator GU Ventures och en portfölj med 52 bolag. De allra flesta är verksamma inom life science, miljöteknik eller medtech. Den här veckan ställs hon mot väggen i Breakits helgserie 17 frågor.

1. Vad sysslar du med?

"Jag jobbar som vd för GU Ventures i Göteborg sedan 15 år och leder ett kanonteam på 17 personer. Vi stöttar en massa startups att komma igång, med affärsutveckling, försäljning, finansiering, rekrytering, ekonomi, IP, juridik med mera".

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

"Det här är det bästa jobbet man kan ha, för att på detta sätt kan jag jobba med ett flertal coola disruptiva idéer samtidigt, och inte bara med en, så jag har ingen aning vad jag hade gjort annars. Men antagligen hade jag jobbat med något liknande".

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

"Den som i fosterstadiet eller i tidig barnålder kan tillintetgöra människans illvilliga sida som kan bli våldsam och elak, så att vi istället bara kan tänka positiva och schyssta tankar. Och den som kan bota cancer och andra dödliga sjukdomar förstås".

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

"Det finns inget som irriterar mig mer än krig, våld och orättvisor. Det är på grund av det som jag drivs av att jobba med saker som förbättrar världen. Genom att få fram innovationer inom läkemedelsutveckling, bättre vård eller nya miljövänliga lösningar".

5. Hur mår du just nu?

"Jag mår toppenbra. Jag mår alltid bra, jag har haft det väldigt bra i livet – hittills i alla fall, men i grunden är jag samtidigt jämnt lite halvirriterad och otålig, som min drivkraft att förändra livnär sig på".

6. Vilken är din största bragd någonsin?

"Det måste väl vara att jag har byggt upp GU Ventures till vad det är idag, ett team som fungerar så bra och en rätt stor bolagsgrupp som växer och som vi alla bygger, driver och vårdar. Jag var även med och startade upp affärsplantävlingen Venture Cup".

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?

"Något av mina barn, för att växa upp och leva med dem i syskonskaran. Dels eftersom jag vill vara med dem hela livet helst, tills de blir gamla, och dels för att det är så spännande med framtiden då vi kommer att uppleva hur det är att flyga i rymden och vem vet, bo på en annan planet. Som i Star Wars".

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

"Givetvis alla de som jag jobbar med nu, som sträcker sig från Alzheimervaccin till en digital shoppinggalleria. Personligen klarar jag mig inte utan uppfinningar som min smartphone, bilen och allra mest min man. Kärleken är ju den klart bästa uppfinningen".

9. När är du som mest produktiv?

"När jag drivs av något och när det är roligt. Det låter galet men tidsmässigt kan det vara dygnet runt i tre dagar".

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

"Pippi, precis som mina döttrar. Hon tänker i andra banor och är helt orädd. Som när Prucilluskan säger att Pippi måste flytta till barnhemmet, så säger hon att hon bor redan i ett barnhem".

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

"Om jag inte får välja bland de bolag som GU Ventures stöttar, vilka är de som jag hade valt, så hade jag nog lagt pengarna på liknande startups i samma fas ändå".

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

"Jag känner inte jag är en sådan som gör bort mig – i alla fall inte så att jag skäms, haha! Visst tar jag risker och ibland borde jag verkligen hålla käften och inte vara så principfast, men jag är inte rädd för att göra bort mig. Det närmaste jag kan komma på är att det blev lite pinsamt i höstas när de nya reglerna kring marknadsmissbruk (”MAR”) ändrades igen utan förvarning, varpå jag missade att för ett av våra bolag rapportera aktietransaktioner i tid på Insynsregistret. Då drömde jag MARdrömmar om att jag skulle bli fängslad av Finansinspektionen. Skämten haglade förstås, till exempel om att jag som inkubatorchef kunde starta en 'cellink' inne i finkan". (Red. anm.: ett av GU Ventures bolag är det numera Nasdaq-noterade 3D-bioprintbolaget Cellink.)

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

"Just nu är det de åtalade bakom Fingerprint Cards, eller liknande, som jag känner att jag inte hade kunnat vara trevlig mot, utan det hade nog blivit en rätt hetsig diskussion som förstört stämningen".

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

"En svintung resväska fylld med kläder som räcker i åtta år, för säkerhets skull då jag inte kan välja ut i förväg vad jag kan behöva".

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?

"De har en positiv livssyn och är lättroade så de skrattar åt mina dåliga skämt. Jag umgås annars även mycket med entreprenörer, inklusive min egen man, och de är ju också ett speciellt släkte".

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?

"Intresset och viljan att träna och fokusera på min kropp. Jag är så ointresserad numera, även om jag har gjort mycket i mitt liv – åkt konståkning, spelat handboll, fotboll och beachvolley med mera. Jag får försöka bli inspirerad".

17. Hur skulle du helst dö?

"100 år gammal, med mina nära och kära bredvid mig, möjligen flygandes i vårt familjerymdskepp till en annan planet för att åka skidor i de bästa backarna".

Läs mer