Amerikanska toppacceleratorn 500 startup har i det tysta skrotat sin Sverige-satsning

500 Startups500 Nordics

Sean Percival, partner på 500 Startups och Stina Liland Nysæther, programchef på 500 Nordics. Foto: Dan Taylor/Heisenbergmedia

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

500 Startups nordiska projekt 500 Nordics har avvecklats. Den sista personen slutade redan i oktober, kan Breakit berätta.

Hösten 2015 presenterades den nya satsningen 500 Nordics. Bakom initiativet låg det amerikanska riskkapitalbolaget 500 startups. Bolaget driver acceleratorer världen över och för drygt ett år sedan skulle det alltså storsatsas på Norden.

Bolaget började med att sätta upp ett inkubatorprogram i Norge, som sedan följdes upp med ett program i Sverige där 7 bolag som var redo för att kommersialisera sin produkt skulle få fart på tillväxten.

Samtidigt jobbade man på att få ihop en riskkapitalfond på 120 miljoner kronor.

Men fonden blev aldrig av och Sean Percival, som drev satsningen tillsammans med Stina Liland Nysäther, hoppade av sommaren 2016.

Till den norska sajten Shifter förklarade han det hela med att timingen var fel.

”Vi kanske kom in för tidigt med en modell som skiljer sig dramatiskt från vad folk är vana vid i Norden. Den skiljer sig även dramatiskt från modellen i Silicon Valley. Det är framförallt att vi gör väldigt många småinvesteringar och har låg hitrate (att många av investeringarna inte ger avkastning reds. anm.)"

Nu visar det sig att det amerikanska bolaget har lagt ned satsningen helt och hållet. På sin Linkedin-profil skriver Stina Liland Nysäther att hon slutat på 500 nordics redan oktober 2016.

”Man har bestämt sig för att satsa mer på Europa som helhet istället” säger hon när Breakit når henne.

Några vidare kommentarer vill hon inte ge utan hänvisar till 500 startups presskontakter.

500 startups arbetade bland annat med bolag som Pacemaker, Brisk.io, Proleads och Vint.

Breakit har sökt 500 startups för en kommentar.

Foto: Dan Taylor/Heisenberg Media

Läs mer