Nu bjuder Telia upp till strid – vägrar att släcka piratsajterna

The Pirate Bay Bredbandsbolaget Swefilmer
Nu bjuder Telia upp till strid – vägrar att släcka piratsajterna

Telia vill inte blockera piratsajter. Foto: Jessica Gow samt Vilhelm Stokstad/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Filmbranschen hoppades att den unika domen skulle räcka. Men Telia tänker gå sin egen väg i den heta piratfrågan.
”Vi kommer inte att blockera”, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

För en dryg vecka sedan avkunnade Patent- och marknadsöverdomstolen sin dom i det unika rättsfallet. Rätten gick på film- och musikbolagens linje, och slog fast att Bredbandsbolaget måste blockera tillgången till The Pirate Bay och Swefilmer för sina kunder. 

Rättighetsägarna i Film- och tv-branschens samarbetskommitté hade hoppats på att de övriga nätoperatörerna skulle följa efter. Detta då Patent- och marknadsöverdomstolens dom är vägledande.

”Vi menar att rättsläget nu är klarlagt och att internetoperatörerna ska agera i lojalitet med Bredbandsbolaget och tillämpa samma regler”, säger Per Strömbäck, talesperson för Film- och tv-branschens samarbetskommitté till IDG

Men nu bjuder en av de största nätoperatörerna upp till strid. Telia vägrar att följa efter Bredbandsbolaget. 

”Vi kommer inte blockera om vi inte tvingas till det av en domstol, på samma sätt som domstolen nu i detta avgörande har bestämt att Bredbandsbolaget måste blockera sina kunders åtkomst till vissa så kallade piratsajter”, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia, till IDG. 

En liknande rättsprocess mot Telia skulle med all sannolikhet leda till att även Telia tvingas blockera piratsajterna. 

Missa inte analyserna kring den epokgörande domen. Breakits Erik Wisterberg reder ut hur stort piratproblemet egentligen är – och vår krönikör Emanuel Karlsten menar att dörren som nu öppnas ger storbolagen möjlighet att styra vilka sajter vi surfar på.

Läs fler artiklar
LÄS MER