Wes hjälper techbolag rekrytera kvinnor – nu tripplar trion vinsten

Women Executive Search
Wes hjälper techbolag rekrytera kvinnor – nu tripplar trion vinsten

Nusin Cilgin, Liv Gorosch och Anna Stenberg, grundare av Women executive search. Foto: Press

Johanna Ekström

Reporter

“Vi ser att grundarna i allt större utsträckning börjar förstå vikten av att bygga diversifierade team", säger Women Executive Search vd och medgrundare Liv Gorosch.

Women Executive Search, Wes, hjälper företag med rekrytering till ledande positioner. Sedan start 2012 har bolaget, enligt vd:n och medgrundaren Liv Gorosch, rekryterat över 500 ledare varav 80 procent av kandidaterna har varit kvinnor.

"Det är precis tvärtemot övriga chefsrekryteringsbranschen. Vi har definitivt gjort ett avtryck i näringslivet, men det här är bara början”, säger hon.

Varför lyckas ni rekrytera så många kvinnliga chefer när många andra verkar ha problem med det?

"Jag tror mycket på att vi vågar gå utanför normen och de traditionella chefsnätverken som finns. Det är klart att det är lättare och går fortare att plocka de lågt hängande frukterna, men vi arbetar inte så".

Under 2016 gick Wes från en omsättning på 11 miljoner kronor till 16 miljoner och ökade vinsten från 1,5 till 5 miljoner kronor. Skälet till framgången beror enligt Liv Gorosch delvis på att allt fler företag inser vikten av att öka mångfalden på lednings- och styrelsenivå.

“Rekryteringsbranschen är generellt sett ganska gammeldags, men vi har lyckats etablera oss som en innovativ aktör”.

“Vi har också lyckats bygga ett starkt varumärke vilket gör att många stjärnor i branschen söker sig till oss, vilket är fantastiskt roligt”, säger hon.

Wes hjälper både stora börsbolag och snabbväxande techbolag med rekryteringar. När det kommer till just techbolagen menar Liv Gorosch att grundarna, där majoriteten är män, mer och mer förstår vikten av att få in mer mångfald i ledningen. Något som inte minst märks eftersom allt fler hör av sig till Wes.

“Vi ser att grundarna i allt större utsträckning börjar förstå vikten av att bygga diversifierade team. De blir allt mer medvetna om att mångfald på ledningsnivå är starkt kopplat till deras konkurrenskraft och lönsamhet. Vi har en grupp medarbetare som enbart jobbar mot dem”, säger hon.

I dagsläget har Women Executive Search 19 anställda. Målet under 2017 är att fortsätta växa i samma takt som förra året.

Vad är viktigt för er när ni jobbar med er egen företagskultur?

“Vi är måna om att bibehålla den entreprenöriella känslan i bolaget. Det är också viktigt för oss att ha en inkluderande och transparent kultur som ligger i tiden, det i sin tur lockar hit rätt typ av medarbetare", säger Liv Gorosch.

Missa inte Breakits guide till hur du rekryterar rätt till styrelsen, där Wes-medgrundaren Anna Stenberg ger sina bästa tips. Hon är bland annat investerare i startups som Facebook-byrån Ingager, e-handelsbolaget Tipser och it-konsultbyrån Citerus.

Läs fler artiklar
LÄS MER