14 miljarder dollar i kvarskatt – nu överklagar Apple

Finwire / Breakit

Den amerikanska jätten vägrar att betala.

Apple har valt att överklaga EU-kommissionens beslut att tvinga IT-jätten att betala 14 miljarder dollar i kvarskatt. Ett överklagande som innehåller 14 punkter har lämnats in till EU:s domstol under måndagen, enligt Foss Patents.

Enligt uppgift ska den största tvisten kretsa kring bolagets regionala huvudkontor i Irland. Apple, som har säte i Cork, ska i sitt överklagande ha bestridit de anklagelser som gör gällande att bolaget inte ska ha inrättat kontoret i enlighet med alla regler och lagar, återger AppleInsider.

Irland har idag en av de lägsta bolagsskatterna i Europa. Därmed är landet attraktivt för teknikföretag att öppna sina regionala kontor i. Det har Apple gjort men kruxet ligger i att EU-kommissionen anser att delar av avtalet med Irland handlar om skatteflykt.

EU-kommissionen hävdar att de avtal som blev undertecknade mellan Irland och Apple åren 1991 och 2007 gjorde det möjligt för Silicon Valley-jätten att betala mellan noll till cirka en procent på sina europeiska vinster mellan åren 2003-2014. Enligt kommissionen är upplägget att uppfatta som olagligt statligt stöd och skadar konkurrensen.

Irland har politiskt också varit delat i frågan. Medan sittande regering och dess koalitionspartners har valt att gå emot EU-linjen har oppositionen gått till attack och varnat för att Irlands rykte kan komma att påverkas om landet skulle betraktas som ett skatteparadis.
 

Läs fler artiklar
LÄS MER