14 miljarder dollar i kvarskatt – nu överklagar Apple

Finwire / Breakit
Finwire / Breakit

Den amerikanska jätten vägrar att betala.

Finwire / Breakit
Finwire / Breakit

Apple har valt att överklaga EU-kommissionens beslut att tvinga IT-jätten att betala 14 miljarder dollar i kvarskatt. Ett överklagande som innehåller 14 punkter har lämnats in till EU:s domstol under måndagen, enligt Foss Patents.

Enligt uppgift ska den största tvisten kretsa kring bolagets regionala huvudkontor i Irland. Apple, som har säte i Cork, ska i sitt överklagande ha bestridit de anklagelser som gör gällande att bolaget inte ska ha inrättat kontoret i enlighet med alla regler och lagar, återger AppleInsider.

Irland har idag en av de lägsta bolagsskatterna i Europa. Därmed är landet attraktivt för teknikföretag att öppna sina regionala kontor i. Det har Apple gjort men kruxet ligger i att EU-kommissionen anser att delar av avtalet med Irland handlar om skatteflykt.

EU-kommissionen hävdar att de avtal som blev undertecknade mellan Irland och Apple åren 1991 och 2007 gjorde det möjligt för Silicon Valley-jätten att betala mellan noll till cirka en procent på sina europeiska vinster mellan åren 2003-2014. Enligt kommissionen är upplägget att uppfatta som olagligt statligt stöd och skadar konkurrensen.

Irland har politiskt också varit delat i frågan. Medan sittande regering och dess koalitionspartners har valt att gå emot EU-linjen har oppositionen gått till attack och varnat för att Irlands rykte kan komma att påverkas om landet skulle betraktas som ett skatteparadis.
 

Läs fler artiklar

På breakit.se sparar vi information om ditt besök i kakor. Se vår policy.

OK
Läs nästa artikel