Mat och byggprylar eldar på näthandeln – plus 16 procent i fjol

Postnord
Mat och byggprylar eldar på näthandeln – plus 16 procent i fjol

Carin Blom, detaljhandelsanalytiker Postnord. Foto: Press samt TT

Finwire / Breakit

Nya siffror från Postnord visar på kraftig tillväxt.

Den svenska e-handeln ökade med 16 procent under 2016 och gick i kronor från 50 miljarder till 57,9 miljarder kronor. Det innebär samtidigt att e-handeln stod för en tredjedel av hela tillväxten i handeln under året, enligt E-barometern som presenteras på tisdagen.

För detaljhandeln i stort noterades en ökning med 3,3 procent under året, motsvarande 27,7 miljarder kronor.

Den starka frammarschen för köp på nätet innebär att e-handeln nu står för 7,7 procent av den totala detaljhandeln i Sverige. Det är framför allt böcker, elektronik och mode som kommit längst, konstateras det i rapporten. Men de branscher som ökade snabbast under 2016 var livsmedelsbranschen med 30 procent tillväxt och bygghandeln som växte 29 procent.

"Företagen måste följa med i hur konsumentbeteendet förändras för att ha en chans att överleva framöver. En del företag har redan börjat gasa när det gäller att digitalisera verksamheten och fler kommer att trycka ner gaspedalen under året", säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på Postnord Sverige, i en kommentar.

Även under 2017 bedöms e-handeln vinna mark med en tillväxt på 17 procent. Det skulle i så fall innebär att var tionde köp sker digital.

E-barometern ges ut av Postnord i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research.

Läs fler artiklar
LÄS MER