Svenska musikappen Pacemakers nya drag: "Nu flyttar vi oss till maktcentrat"

Spotify Pacemaker Apple Music
Svenska musikappen Pacemakers nya drag: "Nu flyttar vi oss till maktcentrat"

Jonas Norberg, medgrundare och vd på Pacemaker. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Reporter

Svenska Pacemaker tar plats i acceleratorn Techstars nya musikaccelerator, som backas upp av skivbolagsjättarna Sony och Warner.

DJ-appen Pacemaker är en av Sveriges äldsta musikstartups. Medgrundaren och vd:n Jonas Norberg har jobbat med konceptet, i olika former, i över 12 år.

Idag består bolagets produkt av en app som låter privatpersoner mixa låtar från Spotify direkt i mobilen. Istället för att man måste ladda ned sin egen musik till Pacemaker-appen, sparar bolaget endast “recepten”, alltså instruktionerna för hur mixarna har skapats. Sedan kombineras recepten med Spotifys musikbibliotek och appen mixar sedan ihop låtarna i realtid enligt instruktionerna.

Nu har musikappen valts ut för att delta i acceleratorprogrammet Techstars music i Kalifornien. Det är en av USA:s mest kända inkubatorer tillsammans med Y combinator och 500 startups.

“Nu flyttar vi oss till maktcentrat för både musikbolagen och de stora techbolagen. Nu har jag makthavare både inom rättighetshavare och teknik inom armlängds avstånd. Det fysiska mötet är otroligt viktigt”, säger Jonas Norberg.

Acceleratorprogrammet ska under 3 månader hjälpa bolagen att växa snabbare. Samtidigt gör Techstars en investering på ungefär 900.000 kronor mot en andel på 6 procent av företaget. Bland annat skivbolagsjättarna Sony och Warner har investerat i Techstars, som alltså i sin tur investerar i acceleratorbolagen.

En utmaning för Pacemaker är att man i dagsläget är beroende av Spotify för att leverera själva musiken som användarna mixar. Det är en orsak till att användarsiffrorna än så länge är relativt låga.

“Vi har över 1 miljard visningar i Appstore, men Spotify har bara en liten del av de användarna”, säger Jonas Norberg.

Spotify har i dagsläget över 40 miljoner premiumanvändare. Förhoppningen för Jonas Norberg nu är att Apple music i närtid öppnar upp för tredjepartsutvecklare, som just Pacemaker.

“Vi satsar på att musik ska bli en plattform som andra kan utveckla ovanpå. Det håller på att hända nu. Apple har alla strukturer på plats. De har distribution och är vana vid att agera som en plattform. Strategiskt känns det som att här borde hända nu”, säger han.

Hans egen förhoppning är att Apple lanserar ett så kallat API – det vill säga en möjlighet för tredjepartsutvecklare att jacka in musiktjänsten i sina egna appar – redan i juni.

Pacemakers resa började som nämnt redan för 12 år sedan och har bland annat innefattat över 100 miljoner i riskkapital, sex medgrundare och en konkurs. Läs mer om Jonas Norbergs och Pacemakers resa här.

Läs mer

Techbolagen som betalar bäst lön – vi har kartlagt 225 heta företag i Sverige

Uppgifter: Skivbolagsjättarna vill blockera Spotifys tillväxt

Historiskt maktskifte på Spotify i Sverige: Rapparna tar över, cashar in – och ratar skivbolagen

Läs fler artiklar
LÄS MER