Sök

Det behövs fler lagar och regler på nätet – annars spricker bubblan

Viggo Cavling. Foto: Ann Jonasson. Bakgrundsfoto: Fredrik SandbergTT

Viggo Cavling

Viggo Cavling

Krönikör

"Om posten misstänker att det är bajs och droger i mina paket så kommer de inte att delas ut. Att vi nu har ett domstolsbeslut på att Bredbandsbolagen måste göra samma sak är bara bra", skriver Viggo Cavling i en krönika.

Jag är så pass gammal att jag minns den förra IT-bubblan 1999. Det var precis som nu en magisk tid. Stora visioner och stora drömmar ledde till att några bolag, under en kort period, växte sig stora stora. Sedan kom kraschen.

Entreprenörerna och affärsidéerna var några år före kunderna och tekniken. Idag är situationen den omvända. Tekniken är i nio fall av tio snabb och sömlös. Kunderna är ofta mycket mer nyfikna och hungriga än företagen och entreprenörerna. Och ännu senare på bollen är staten och juridiken.

Förra veckan kom domen mot Bredbandsbolaget. Som ett av de sista länderna i EU måste svenska bredbandsleverantör nu blockera tjuvsajter.

Att fler än tjuvar och extremliberaler protesterar är förvånande. Äganderätten ser jag som ett centralt fundament i vår marknadsekonomi, det är uppenbart att alla inte håller med mig. Men är det verkligen bara jag och de stora filmbolagen som tycker att det är skillnad på stöld och yttrandefrihet?

Att jämföra bredbandsbolagen med posten tycker jag, precis som några av de extremliberala, är relevant. Misstänker brevbäraren att det är bajs och droger i mina paket så kommer de inte att delas ut. Att vi nu har ett domstolsbeslut på att bredbandsbolagen måste göra samma sak är bara bra.

I lördags hade Dagens Nyheter ett stort reportage om trollfabriker i Makedonien som förvränger svenska nyheter och sprider dem i USA. Att detta sker med Googles och Facebooks hjälp är en riktig skandal. Jag håller fullständigt med DN:s utvecklingschef Martin Jönsson att detta är ett område som måste städas upp.

Facebook och Google måste ställa om sina algoritmer och ta ansvar för den skit som de sprider. Att Facebook, Youtube och Google idag tjänar ofattbart mycket pengar på sprida hat, sexism och lögner är djupt stötande. Även här behövs mycket starkare lagstiftning. Att sprida andras lögner och hat borde var lika kriminellt som att hota och ljuga.

Ett tredje område som påverkas av den digitala revolutionen är den svenska mediepolitiken. De statligt finansierade mediebolagen Sveriges Radio och SVT flyttar i dag fram sina positioner på ett sätt som rubbar den fria konkurrensen på mediemarknaden.

Ett av många absurda bevis på detta är att de statligt styrda medieorganisationerna i Sverige, (Sveriges radio och Sveriges television reds. anm.) hellre samarbetar och stödjer de amerikanska drakarna Facebook och Google än arbetar nära regionala aktörer Schibsted och Bonnier. Jag håller med Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om att detta måste begränsas.

Detta är bara tre exempel på att jag tycker att vi måste göra en bred översyn hur internet påverkar och förändrar den svenska verkligheten och yttrandefriheten.

På många områden har vi idag ett laglöst tillstånd. Det finns gott om tjuvar som skor sig på naiva människors och staters tro att internet bara är en bubbla som snart försvinner. Detta kommer förstås inte att ske. Internet är en av de största revolutionerna i mänsklighetens historia. Följaktligen behöver internet mycket tydligare lagar och regler än i dag.

Mitt förslag är att Sveriges kultur-, justitie- och näringsminister tillsammans tar initiativ till en bred utredning om hur internet ska regleras och utvecklas. Denna utredning bör inte bara omfatta Sverige utan hela EU. Jag övertygad om att bättre lagar i det digitala landskapet gör att bubblan blir starkare och aldrig spricker. Med lag ska vår nya digitala värld byggas.

Någon emot?

Läs mer