12 bidrag du kan söka till ditt företag just nu

Breakit - 12 bidrag du kan söka till ditt företag just nu
Gustaf Rosensköld
Gustaf Rosensköld
Reporter

Det finns en uppsjö stöd och bidrag att söka till ditt företag. Breakit har vaskat fram 12 stycken som ger dig från några hundratusen kronor upp till flera miljoner.

Gustaf Rosensköld
Gustaf Rosensköld
Reporter

Innan du börjar söka:

Kom ihåg att konkurrensen om offentlig finansiering ofta är stor – och du som tänker söka behöver många gånger vara beredd på att sätta dig in i villkoren noga och att lägga krut på bra ansökningar.

Så, är det värt det? Ibland, menar Marie Gillstam, entreprenör och innovationsrådgivare på rådgivningscentret Start-up Stockholm.

Hennes främsta budskap till startups som funderar på att söka bidrag genom exempelvis Vinnova eller EU är dock tydligt: arbeta i första hand för att det ska vara dina kunder som finansierar så tidigt som möjligt.

“Generellt sett är det bättre att lägga tid på det än att lägga mycket tid på att skriva ansökningar. Samtidigt är det värdefullt för många startups att få det tillskott man kan", säger hon.

Hon lyfter fram Vinnovas program “Innovativa startups”, ett nytt stöd riktat till unga bolag. I första steget rör det sig om ett bidrag på 300 000 kronor (se nedan).

“Det har varit otroligt intressant för många av våra kunder. Det handlar inte om jättemycket pengar, men tillräckligt för att ta dem till första trappsteget”, säger Marie Gillstam.

Se upp för vanliga fallgropen

En potentiell fallgrop hon ser när det gäller offentliga stöd är att man tummar för mycket på sin affärsidé för att kunna matcha ramarna för bidraget – och att stödet som skulle hjälpa bolaget framåt i stället leder till ett sidospår som stjäl tid från det man egentligen borde syssla med.

“Ibland ser man bolag som ägnat mycket tid åt projektansökningar och fått pengar, uppmärksamhet och credd – men som inte tjänar något och inte har några kunder. Så kan det hålla på i flera år ibland. Det blir en affärsidé i sig”.

Rätt bidrag till rätt bolag kan däremot innebära fler vinster än bara klirr i kassan, menar Marie Gillstam.

“Är man en okänd startup med ett nationellt känt stöd i bagaget ger det naturligtvis pondus, speciellt om man tidigt tänker expandera internationellt".

12 stöd att söka

Så, vilka stöd kan vara värda att känna till? Ett första steg kan vara att börja hos Vinnova, en statlig myndighet som delar ut bidrag till företag och organisationer. Allt stöd ges genom utlysningar med spikade ansökningsdatum. Allt stöd ges genom utlysningar med spikade ansökningsdatum. På Vinnovas sajt hittar du alla utlysningar som är öppna just nu – och här under några program med återkommande utlysningar som kan vara värda att känna till.

1. Innovativa startups

Stöd riktat till unga bolag. Affärsidéns konkurrenskraft och internationella gångbarhet är två av bedömningskriterierna. Söks i två steg. Upp till 300 000 kronor i bidrag i det första, möjlighet till ytterligare två miljoner kronor i det andra. Läs mer här.

2. Innovationsprojekt i företag

Stöd som kan användas bland annat till utredningar av kommersiella förutsättningar och prototypframtagning. Upp till två miljoner kronor i bidrag. En av förutsättningarna är att ditt bolag omsätter minst 500 000 kronor. Läs mer här.

3. Social innovation

Stöd för utveckling av till exempel produkter och tjänster som kan leda till samhällsnytta. Öppnas tre gånger per år. Läs mer här.

4. Tjänsteinnovationsprogrammet

Stöd till projekt som driver tjänsteinnovation. I augusti öppnar en utlysning kring fashion- och foodtech. Håll utkik hos Vinnova.

5. Horisont 2020: Open disruptive innovation

EU-stöd som kan vara värt att hålla ett extra öga på för startupbolag med innovativa idéer. Konkurrensen om pengarna är mycket hård, men bland utlysningarna i EU:s jätteprogram Horisont 2020 är det förmodligen här som startupbolag har störst chans att lyckas. Stöd om 50 000 euro i en första fas och 500 000-2,5 miljoner euro i en andra. Vinnova och Tillväxtverket erbjuder företagare kostnadsfri vägledning kring att söka EU-stöd. Läs mer här.

Här finns ett gäng stöd från andra aktörer, som Almi och Tillväxtverket:

6. Förstudiemedel, Almi företagspartner

Bidrag för att undersöka innovativa idéer i tidiga skeden. Kan användas till exempelvis prototypframställning. Stödet ligger på 50 000–100 000 kronor beroende på län. Gå in på Almis sajt, välj din region (högst upp på sajten) och klicka dig vidare till rådgivning och sedan innovationsrådgivning. Där hittar du kontaktpersoner att kontakta om förstudiemedlet.

7. Innovationscheck

Stöd på 100 000 kronor för att låta extern hjälp bedöma potentialen i din idé eller för att ta fram en strategi för hantering av immateriella tillgångar. Stödet förmedlas av bland andra Almi. Eftersom det är olika kontaktpersoner för olika län är ett tips att gå in på Almis sajt, söka efter "innovationscheckar" och leta upp det län där ditt företag verkar.

8. Affärsutvecklingscheckar

Tillväxtverket delar ut mellan 50 000 och 250 000 kronor i stöd för att utveckla bolagets verksamhet inom givna områden, till exempel för att expandera till nya marknader eller för att digitalisera sin produkt. Företaget måste stå för halva projektkostnaden och behöver omsätta minst tre miljoner kronor för att kunna söka. Tillgången varierar mellan olika delar av landet. Läs mer här.

9. Regionala företagsstöd

Stöd för att starta eller utveckla företag. Finns i olika former, men utbudet varierar beroende på var i landet ditt företag finns. Söks hos länsstyrelse eller regionförbund. Läs mer här.

10. Nordic climate change challenge fund

Stöder innovativa projekt som kan bidra till ökad hållbarhet i vissa låginkomstländer. Mellan 250 000 och 500 000 euro i medfinansiering. Utlysningarna har olika inriktningar och nästa beräknas öppna under andra kvartalet 2017. Läs mer här.

11. Affärsutveckling och kommersialisering av innovativ energiteknik

Närmar ni er lansering av en produkt, tjänst eller idé som kan bidra till effektivare energianvändning? Att ha lämnat forskningsstadiet är ett av kriterierna för att kunna få finansiering från Energimyndigheten. Upp till 45 procents finansiering genom bidrag med royalty. Resten får inte vara statliga bidrag. Läs mer här.

12. Arbetsförmedlingens stöd till arbetsgivare

Arbetsförmedlingen erbjuder flera stöd riktade till arbetsgivare, bland andra instegsjobb. Läs mer här.

Av: Gustaf Rosensköld

Vill du i stället få en affärsängel på kroken och ta in riskkapital? Läs Breakits guide till det här.

Läs fler artiklar

På breakit.se sparar vi information om ditt besök i kakor. Se vår policy.

OK
Läs nästa artikel