Sök

Den trista sanningen om Qvibergs planer på att köpa Breakit

Lundells vecka

Stefan Lundell, medgrundare Breakit

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell avslöjar hur han fick 10 miljoner för en pappersidé – och skingrar en del av dimmorna kring finansmannen Mats Qvibergs förvärvsplaner.

I torsdags morse pratade jag med en av Sveriges tyngsta techinvesterare. Han konstaterade lite trött:

“Idag är allt värt 100 miljoner”.

Jag tänkte direkt på när vi för drygt två år sedan höll på att ta in kapital. Breakit var då i princip bara en idé på ett papper. En idé som jag och min medgrundare Olle hävdade var värd 10 miljoner kronor.

Efter att ha lyssnat på min rätt taffliga pitch funderade privatinvesteraren Staffan Persson några sekunder innan han slog fast att “10 miljoner går ju alltid att motivera”. Jag slängde fram näven och så var investeringen i hamn.

Men det var som sagt två år sedan. När investeraren på andra sidan luren säger att “idag är allt värt 100 miljoner” så är det ytterligare en varningsklocka för att värderingarna av oprövade startups är för upptrissade.

Visst, generellt kräver investerarna idag mer konkreta tecken på en fungerande intäktsmodell innan de går in med pengar – fråga bara killarna bakom Truecaller som lite sent insåg detta. Men jag skulle fortfarande beskriva den svenska marknaden som glödhet på gränsen till överhettad.

Som liten entreprenör mitt i denna kokande kittel som vi kallar den svenska startup-scenen är det inte helt bekvämt. Just nu har Breakit full fart på försäljningen. Men samtidigt gör nog både jag och alla andra i den här miljön klokt i att rusta för betydligt tuffare tider.

Trevlig helg!

Veckans sidbytare: Susanna Campbell. Hon petades som vd för det börsnoterade riskkapitalbolaget Ratos. Där gjorde hon bland annat miljardinvesteringar i sprittillverkare och oljeplattformsbolag. Nu ska Susanna Campbell på ideell basis hjälpa Norrsken att hitta bolag som kan göra världen bättre. Även techprofilen David Frykman (tidigare storägare och vd i Gymgrossisten) kommer jobba gratis som investerare åt Norrsken. Två riktigt vassa personer som kan uträtta stordåd i sina nya positioner – lycka till!

Veckans startup-Messias: Jessica Stark. Vi brukar med glimten i ögat kalla startuphuben Sup46:s grundare för Startup-morsan. Men efter att ha läst motiveringen till varför Jessica Stark i veckan förärades titeln Årets affärsnätverkare är det kanske dags att byta epitet. Jessica Stark har byggt “ett paradis för startups”, enligt juryn. Efter att själv tillbringat ett knappt halvår i Sup46:s lokaler är jag kanske inte riktigt lika salig. Men Jessica är ändå väl förtjänt av priset. Redan tidigare har hon aviserat sin avgång som vd för Sup46 och enligt henne själv har hon inte bestämt vad nästa utmaning blir.

Veckans gubbfest: Stings åtta nya bolag. Affärsinkubatorn plockade i veckan in åtta nya startups med ambitionen att skapa ett gäng nya techstjärnor. De kvinnliga entreprenörerna lyste dock med sin frånvaro. Bara ett av bolagen hade kvinnliga grundare – och de vände till på köpet ryggen mot kameran när pressbilderna skulle tas.

Veckans pudlare: Stefan Lundell. I förra veckan påstod jag att Truecallers grundare Alan Mamedi hade blockat mig på Twitter. Kort därefter twittrade Alan Mamedi till mig att så INTE var fallet. Ber såklart om ursäkt för denna felaktighet – men väntar fortfarande med spänning på att Alan Mamedi i alla fall ska besvara min intervjuförfrågan.

Veckans nej tack: Mats Qviberg. Efter att finansmannen köpt Metro i onsdags började det också ryktas om att han var sugen på att sluka även oss på Breakit. Enligt branschtidningen Resumé skulle den typen av planer finnas och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skissade på ett scenario där Breakit skulle ingå i en större satsning mot Dagens industri. Eftersom jag själv älskar att spekulera bär det mig emot att punktera dessa rykten som just bara rykten. Men nu är det i alla fall gjort.

Veckans bidragsvinnare: Daniel Ek. Spotifys medgrundare drog en riktig vinstlott för sitt bolag i veckan. Då meddelade staden New Yorks guvernör Andrew Cuomo att musikjätten skulle få en hyressubvention på i runda slängar 100 miljoner kronor i samband med flytten till kontoret i World Trade Center. Svårt för en svensk politiker att matcha.

Veckans bubblare: Per Roman. Grundaren till investmentbanken GP Bullhound, som specialiserat sig på att hjälpa techbolag med kapitalanskaffning, har aldrig varit rädd för att ta rejält betalt för sina tjänster. I veckan hörde jag att Per Roman och hans kollegor nu vill ha minst 1 miljoner euro för att åta sig ett uppdrag. Det är ungefär dubbelt så mycket som konkurrenterna vill ha men i dagens glödheta techklimat har Per inga problem att ragga nya kunder.

Veckans klapp på ryggen: Göteborgs-Posten. Den anrika tidningen har dragit igång en särskild startup-del som publiceras varje helg. Enligt våra källor inifrån det västsvenska mediehuset är ambitionen att materialet ska “vara som Breakit”. Det är stort att höra för en tidigare västkustbo som undertecknad.

Läs mer