Sök

Blodprov på plastkort och kartong – nu söker projektet kapital

Linköpings universitet

Kollage: Victor/Flickr och Pressbild Linköpingsuniversitet. Till vänster en glukosmätare som den ser ut i dag, till höger en biosensor stor som ett kreditkort

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Framtidens teknik för att upptäcka sjukdomar som cancer kan komma att sitta på medicinens förpackning. På Linköpings universitets har forskare lyckats trycka biosensorer på plastkort och papper.

Professor Anthony Turner har jobbat med biosensorer, som används för att analysera blod och saliv, sedan 1980-talet och var med och tog fram de sensorer som diabetiker använder i dag för att själva kunna analysera hur mycket socker de har i blodet.

“Det vi har gjort nu är att för första gången kombinera biosensorer med tryckt elektronik. Det gör att vi kan trycka biosensorer på plastkort lika stora som ett kreditkort eller på papper. Antingen kan displayen sitta på kortet eller också kan vi sätta dit en sändare som skickar över resultatet till en mobiltelefon eller dator”, säger Anthony Turner som nyligen presenterat tekniken på en konferens i Portugal.

Han säger att forskarteamet än så länge bara tagit fram ett plastkort som kan mäta glukosen i blodet, men att de forskar på att ta fram sensorer som kan känna av enzymer och antikroppar. Då skulle tekniken kunna användas till att upptäcka cancer, hjärtsjukdomar och infektioner.

“Det innebär att vi skulle kunna trycka verktyget för att diagnostisera en sjukdom på medicinförpackningen vilket skulle vara väldigt praktiskt i till exempel utvecklingsländer”.

Tillsammans med att allt fler får tillgång till internet och mobiltelefoner som kan ta emot information från sensorerna tror Anthony Turner att den nya tekniken har en lysande framtid.

“Vi har en enorm möjlighet att helt förändra sättet vi diagnostiserar sjukdomar på”, säger Anthony Turner.

De sensorer som Anthony Turner har presenterat analyserar blod eller saliv, men han säger att de forskar på alternativ som bara behöver vara i kontakt med huden.

“Ett lite mer futuristiskt användningssätt skulle vara någonting som du fäster på huden som ett armband som känner av dina värden och släpper ut rätt dos medicin automatiskt”, säger Anthony Turner.

Projektet är ett samarbete mellan Linköpings universitet och Swedish ICTs Acreoprojekt. Swedish ICT är en sammanslutning av forskningsinstitut inom information och teknologi (ICT) som jobbar för hållbar utveckling i Sverige. Hittills har parterna kunnat finansiera forskningen och prototypen själva, men nu söker projektet efter samarbetspartners för finansiering.

Det behövs både för att kunna ta produkten till marknaden och anpassa den för fler användningsområden. Beroende på vilken typ av produkt utvecklarna väljer att fokusera på kan en första variant finnas på marknaden inom 18 månader.

“Vi har fått förfrågningar från företag i Japan, USA och Europa som kommer att besöka oss de närmaste månaderna”, säger Anthony Turner.

Tekniken i sig är inte dyr. Det är billigt att trycka, varken papper eller plast är dyrt och om företaget skalas upp tror Anthony Turner att styckpriset skulle kunna vara så lite som 5 kronor.

“Kostnaderna har verkligen gått ner över åren. Om jag hade velat köpa en sensor som kunde göra det här när jag först började med elektrokemi hade den kostat 10.000 dollar”, säger han.

Läs mer