Sök

Egna pengar räddningen för Spotify-grundaren Daniel Ek

FOTO: FLICKR

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

”Vi hade inte överlevt annars”, avslöjar Spotify-grundaren Daniel Ek i ny intervju.

Det är riskkapitalbolaget Atomico som fått möjligheten att på djupet fråga ut Daniel Ek om livet som entreprenör och vad som egentligen ligger bakom Spotifys framgångar.

Daniel konstaterar i intervjun bland annat att det faktum att han och medgrundaren Martin Lorentzon hade ett eget kapital i starten var helt avgörande.

”Att vi investerade en stor del av våra egna pengar är en historia som inte är så känd. Vore det inte för det hade vi inte överlevt”, säger Daniel Ek.

Tillsammans gick de in med runt 100 miljoner kronor i Spotify och och med dessa pengar i ryggen kunde de med mycket större självförtroende förhandla med både skivbolag och nya investerare. Daniel Ek berättar bland annat att många riskkapitalbolag låg på för att han skulle flytta till USA.

”Jag beslutade mig för att ignorera alla sådana krav”, säger han.

Redan från början hade Daniel Ek bestämt sig för att bygga sitt bolag med Stockholm som bas. Det var ett beslut som både andra entreprenörer och investerare ifrågasatte.

”Alla tyckte att jag var galen. Men jag tror att orsaken till att jag lyckades var att jag inte tacklade den här frågan från ett globalt perspektiv från dag ett”, säger Daniel Ek och fortsätter:

”Istället tacklade jag det som ett lokalt svenskt problem. När vi startade hade den svenska musikindustrin tappat 90 procent av sina intäkter så skivbolagen hade inget att förlora. Kunde vi göra det rätt här så skulle vi också kunna skala upp det och växa utomlands”.

Men även om Spotify idag har över 60 miljoner användare varav minst 15 miljoner är betalande är det inte varje dag Daniel Ek känner att han driver ett framgångsrikt företag:

”Det är en galen emotionell berg-och-dal-bana. Fortfarande på den här nivån när folk säger till mig att 'du har fixat det, nu har du gjort dina hårda år, nu kan du slappna av'. Det är inte så det funkar, det finns fortfarande dagar som är otroligt tuffa”.

Spotify utmanas idag av ett dussintal olika musiktjänster och om några veckor väntas Apple lansera en utmanare baserad på musiktjänsten Beats. Daniel Ek konstaterar också att konkurrensen inom den digitala industrin blir tuffare för varje år som går. Det är baksidan av att det aldrig tidigare varit så enkelt att bygga globala företag, konstaterar Daniel Ek.

”Det skapas en hyperkonkurrens som vi aldrig tidigare sett”, säger han i intervjun.

Läs mer