Tobii bryter miljardvallen – men förlusten dubblas

Tobii bryter miljardvallen – men förlusten dubblas

En kvinna som använder Tobiis glasögon. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Tobii omsatte förra året 1,05 miljarder kronor. Det visar bolagets senaste kvartalsrapport.

Ögonstyrningsbolaget Tobii omsatte för första gången över 1 miljard kronor 2016. Det var dock bara en omsättningsökning på 6 procent.

Bolagets har utvecklat en teknik som kan registrera var på en datorskärm man fokuserar ögonen. Tekniken används bland annat av rörelsehindrade för att kommunicera med omvärlden.

Samtidigt visade bolaget en rörelseförlust på 67 miljoner kronor, upp från 36 miljoner kronor året innan. Att bolaget inte visar lönsamhet än är dock helt enligt plan.

Et stort satsningsområde för bolaget det senaste året har varit speldatorer. Man har bland annat tecknat avtal om att integrera bolagets hårdvara i några av MSI:s speldatorer. Området lyfts fram av bolagets vd Henrik Eskilsson i bokslutskommunikén.

"2016 var ytterligare ett spännande och händelserikt år för Tobii. Tobii Tech har passerat viktiga milstolpar inom datorspelsområdet, vilket också bidrog till en kraftigt ökad försäljning för affärsområdet i det fjärde kvartalet. Tillsammans med Huawei har vi också tagit ett första kliv in i smartphone-marknaden", skriver han.

Under fjolåret gjorde Tobii en nyemission på 450 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas för att satsa hårdare på virtuell verklighet. Där kan Tobiis utrustning spela en viktig roll genom att ögonstyrningstekniken byggs in i olika headset.

Läs fler artiklar
LÄS MER