Sök

Finansministern backar om finansskatt: “Tveksamt om den uppfyller sitt syfte”

Finansskatt

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Magdalena Andersson tvekar nu om förslaget kring den finansskatt som upprört bland annat den svenska fintech-sektorn.

Det var i maj 2015 som regeringen Löfven fattade beslut om att ta fram ett förslag till en speciell skatt riktad mot den finansiella sektorn. Motivet som presenterades var att den skattefördel som finanssektorn har då dess tjänster är momsbefriade skulle motverkas.

Skatten har ofta kallats för en "bankskatt", vilket kan ha gett intrycket att det är storbankerna som ska få betala. Men finansskatten kommer även att slå mot startups inom fintech – vilket resulterat i skarp kritik.

Kritiken kommer nu även från en rad remissinstanser, bland annat Skatteverket, som menar att förslaget, som det ser ut just nu, kommer att påverka mer än 300.000 företag. Detta trots att bara 10.700 företag i Sverige bedöms vara verksamma inom den finansiella sektorn.

Det har fått finansminister Magdalena Andersson att tveka kring förslaget.

“Givet att den slår så brett är det tveksamt om den uppfyller sitt syfte”, säger hon till TT.

“Vi gick till val på en bankskatt, det här är något annat.”

Enligt henne kvarstår dock grundtanken om en bankskatt – men att det ska vara en skatt som får just bankerna att bidra mer.

Remisstiden för förslaget går ut idag.

Läs mer om bakgrunden till förslaget nedan.

Fakta: Vad var finansskatten?

• Regeringen Löfven tog i maj 2015 beslut om att ta fram ett förslag till en speciell skatt på den finansiella sektorn.

• Motivet som presenterades var att den skattefördel som finanssektorn har då dess tjänster är momsbefriade skulle motverkas.

• I november 2016 lämnade regeringens utredare sitt förslag. Linjen var att bolag i den finansiella sektorn skulle beskattas med 15 procent av dess sammanlagda lönekostnader. Detta skulle generera 7 miljarder årligen till statskassan.  

• Förslaget var ute på remiss till den 15 februari 2017. Enligt utredarens förslag skulle finanskatten, som i praktiken skulle bli en extra arbetsgivaravgift för bolag i den finansiella sektorn, träda i kraft 1 januari 2018.

• Alla bolag i den finansiella sektorn som är momsbefriade (bank- och finansieringstjänster, värdepappershandel och därmed jämförlig verksamhet samt försäkrings- och återförsäkringstjänster) skulle ha betalat den nya skatten.

• Den 24 januari 2017 meddelade dock regeringen att den skrotar förslaget om en finansskatt.

Källa: SOU 2016:76 "Skatt på finansiell verksamhet"

Läs mer