Skarp kritik mot nya piratdomen: "En skam för Sverige"

Bredbandsbolaget Jakten på nätpirater
Skarp kritik mot nya piratdomen: "En skam för Sverige"

Till höger: Jonas Jegerborn, chef Bredbandsbolaget. Foto: TT / Press

Finwire / Breakit

Bredbandsbolaget och Bahnof rasar mot hovrättens dom som tvingar företagen att hindra sina kunder från att besöka piratsajter.

Tidigare idag blev det klart att film- och tv-branschen vann en rättstvist mot Bredbandsbolaget. Domen innebär att företaget måste hindra sina kunder från att besöka piratsajter.

Domen innebär att internetoperatörer kan vara juridiskt medansvariga när svenskar fildelar illegalt. Bredbandsbolaget åläggs med vite på 500.000 kronor om de inte följer Hovrättens dom, ett beslut som kommer att gälla från och med nu och tre år framåt.

Nu kommenterar Bredbandsbolaget domen.

"Domen går emot förarbetena och reglerna för hur nationell lagstiftning ska tolkas när den avviker från EU-rätten. Svensk lagstiftning har inget stöd för den här typen av blockering", skriver företaget bland annat i ett pressmeddelande.

De får även stöd av konkurrenten Bahnhof som i ett inlägg på Twitter skriver att domen är en "farlig väg och en skam för Sverige". Bolaget undersöker just nu vad det kommer att innebära för dem som operatör.

Hovrätten gjorde därmed en annan bedömning än tingsrätten som gav Bredbandsbolaget rätt. Hovrätten är dock den högsta instansen för marknadstvistemål och går inte att överklaga.

Bredbandsbolaget anser vidare att en blockering inte är effektivt för att hindra olovlig spridning av upphovsrättsskyddade verk på internet. Det är inte heller en god garant för att skapare ska få betalt för sina verk. Tjänster för framförallt rörlig bild måste utvecklas och bli mer kundcentrerade och de film-och tv-tjänster som idag växer mest är de som istället för att se internet som ett hot utnyttjar digitaliseringens möjligheter.

Liknande ärenden har även legat hos domstolar i Storbritannien, Portugal, Nederländerna och i Norge. Oslo tingsrätt kom i september 2015 fram till att The Pirate Bay och en lång rad andra piratsajter skulle blockeras av internetleverantörer, skriver IDG idag.

Enligt Breakits krönikör Emanuel Karlsten innebär måndagens dom att "dörren är öppen för att storbolag får styra vilka sajter du surfar på".

Läs fler artiklar
LÄS MER