Soundcloud har svårt att få in nytt kapital – två tunga chefer slutar

Soundcloud

Eric Wahlforss och Alexander Ljung, männen bakom Soundcloud på takterassen till sitt kontor i Berlin. Foto: Tor Johnsson/SvD/SCANPIX

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Nu hopar sig orosmolnen kring den svensk-grundade musiktjänsten Soundcloud – som för tre år sedan var en av Europas hetaste startups.

Den brittiska affärstidningen Financial Times (artikel bakom betalvägg) rapporterar på söndagen att Soundcloud är i kris.

Bolagets operativa chef Marc Strigel och finanschefen Markus Harder har båda nyligen lämnat företaget.

"Efter cirka fem år på bolaget, så kände båda att det var dags att gå vidare till nya äventyr", säger en talesperson för Soundcloud till Financial Times.

Avhoppen kommer mycket olägligt för den Berlin-baserade musiktjänsten, som grundades 2007 av svenskarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss. Bolaget riskerar nämligen att få slut på pengar.

Financial Times rapporterade redan 5 januari att Soundcloud var i behov av ny finansiering för att kunna fortsätta verksamheten.

Nu skriver tidningen, som hänvisar till källor med insyn i ärendet, att Soundclouds ledning blir allt mer desperat i sin jakt på nytt kapital – en jakt som hittills har varit fruktlös.

"Soundcloud bönar och ber om pengar,  men jag skulle inte ge dem några just nu. De måste tänka om vad gäller värderingen och nöja sig med en nedåtrunda (till lägre värdering)", säger en investerare, som bett om att få vara anonym, till Financial Times.

Soundclouds kris, i februari 2017, står i bjärt kontrast till hur läget var i bolaget för tre år sedan. Då tog Soundcloud in riskkapital till en värdering på 700 miljoner dollar från investerare som hoppades att bolaget skulle bli "ett Youtube för ljud".

Men den visionen har inte blivit verklighet. För drygt en månad sedan kunde vi berätta att Soundcloud fortsatt gör jätteförluster samtidigt som medgrundaren Eric Wahlforss har lämnat posten som teknikchef.

En sak som skulle kunna rädda Soundcloud är ett förvärv. Flera stora techbolag har förekommit i spekulationer men hittills har ingen velat köpa bolaget. Ett annan utväg vore att betaltjänsten Soundcloud Go tog fart på allvar. Där är dock konkurrensen mördande från jättar som Spotify, Apple och nu senast Amazon.

Läs mer