Julia Reuszner: "Jag har lärt mig att uppskatta mina utmaningar och svagheter"

Pepins
Julia Reuszner: "Jag har lärt mig att uppskatta mina utmaningar och svagheter"

Julia Reuszner. Foto: press.

Breakit

Pepins nya vd om sin största bragd, senaste pinsamhet och varför hon skulle behöva en dos tålamod.

Tidigare rattade hon Adlibriskoncernen som finanschef och tillförordnad vd. Sedan december är Julia Reuszner ny vd för startupbörsen Pepins, som hon är delägare i och haft en styrelseplats i sedan ett år.

Nu är det Julia Reuszners tur att grillas i Breakits "17 frågor".

1. Vad sysslar du med?

”Jag har mitt drömjobb och är vd för Pepins. Vi erbjuder alla som vill att bli delägare i spännande tillväxtbolag genom vår professionella modell för crowdfunding. Kraften i att vara många som engagerar sig i ett bolags framsteg är enorm. Och nya framgångsrika företag är helt nödvändiga för samhällets utveckling. Kan vi göra Pepins till en folkrörelse är det fantastiskt för Sverige, för bolagen och för delägarna”.

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

”Hållbarhet av något slag. Förmodligen inom kläd- och textilbranschen. Jag gillar kläder men ogillar konsumtionshets och miljöpåverkan, så jag skulle gärna engagera mig i att förbättra kretsloppet och produktionsmetoder. Och det finns många spännande företag och innovativa tekniker inom området”. 

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

”Vettiga, förnybara bränslen med rimliga produktions-, distributions- och förvaringsmöjligheter”. 

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

"Folk som kliver på andra. Det gör mig arg när personer exploaterar folks svagheter, snackar skit eller förnedrar andra offentligt. Alla förtjänar att behandlas med respekt!”.

5. Hur mår du just nu?

"Riktigt bra! Jag och min man har just varit lediga i fyra månader tillsammans. Vi slutade våra jobb samtidigt för att fundera igenom vad vi ville med livet: var vi skulle bo, vad vi ville jobba med och hur vi ville att tillvaron skulle funka. Ett slags gemensam 40-årskris. Så vi har haft en lång, skön period av familjeharmoni och när jag väl började jobba på Pepins för två veckor sen var jag både övertygad om att det var rätt jobb för mig och utvilad på gränsen till uttråkad, så jag är mycket taggad för att ta mig an min nya roll".

6. Vilken är din största bragd någonsin?

"Det är nog att vara mamma och ta hand om mina två barn. Och det gör jag dessutom om varenda dag".

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?

"En sak jag tycker är skön med att bli äldre är att jag har lärt mig uppskatta mina egna utmaningar och svagheter och jag drömmer inte om att leva någon annans liv. Det finns många människor jag beundrar, framförallt bland mina vänner, men de är mycket bättre på att leva sina liv än vad jag skulle vara".

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

”Tveklöst mobilt bank-id och Swish. Ärligt talat – hur gjorde man innan de kom?" 

9. När är du som mest produktiv?

"På morgonen. Jag tänker bäst fram till lunch och har jag mycket att göra går jag upp tidigt. Jag gillar dessutom lugnet och tystnaden innan alla andra vaknat".

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

"Jag har alltid gillat Fantomen men som förebild föredrar jag Pippi Långstrump. Hon är snäll och modig. Dessutom synar hon meningslösa regler och föreställningar om hur saker ska funka och ser istället till att göra allt på skojigast tänkbara sätt".

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

"Jag lever som jag lär och det skulle jag göra även om jag hade mycket pengar att göra det för. Så jag skulle investera en rejäl slant i varje bolag hos Pepins eftersom jag tror både på styrkan i delägarkraft och att det är det tveklöst smartaste och roligaste sättet att skapa en diversifierad portfölj som ger riktigt bra avkastning". 

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

"Haha, det gör jag ganska ofta! Men jag har en släng av ansiktsblindhet vilket ofta sätter mig i genanta positioner och dessutom gör att jag sårar folk oavsiktligen. Jag sticker till exempel ideligen en utsträckt hand i magen på folk som försöker ge mig en kram. För ett tag sen hade jag en obehaglig incident på gatan utanför mitt hus där en främmande man närmade sig mig. Han kom alldeles för nära och var obehagligt pratsam för att vara främling, så jag flydde in i mitt hus. Sedan såg jag hur mannen gick in i huset tvärs över gatan. Det var min nya granne som jag haft på lunch två månader tidigare och pratat och skrattat med i flera timmar”. 

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

"Jag funderar inte så mycket över folk jag inte gillar och har ingen koll på kändisar i allmänhet, så jag har inget bra svar på den frågan tyvärr".

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

"Solglasögon, nagellack och en bra bok. Men jag glömmer alltid nagellackborttagningsmedlet".

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?

"De är snälla människor. Sen får de gärna vara roliga och utmana mitt sätt att tänka eller vara. Men snällhet är ett krav".

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?

"Tålamod vore fint. Det skulle underlätta mycket i vardagen och glädja min familj”.

17. Hur skulle du helst dö?

"Frisk hellre än gammal. Och så vill jag att min begravning blir en fest för att fira livet – hellre än en sorglig tillställning".

Läs fler artiklar
LÄS MER