Sök

Efter Breakits fiasko – nu kör jag varannan damernas på luncherna

Lundells vecka

Stefan Lundell, medgrundare Breakit

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell lovar bot och bättring, blir blockad på Twitter och avslöjar planerna på en ny svensk techfond.

Den senaste veckan har vi haft en relativt jämn fördelning vad gäller intervjuade kvinnor och män. Dessvärre är det inte representativt för hur det brukar se ut på Breakit.

När vi drog igång Breakit var ambitionen självklart att ha lika många kvinnor som män både som läsare och intervjupersoner. Nu, knappt två år senare, måste jag konstatera att vi såhär långt har misslyckats på bägge punkterna.

Bara var fjärde läsare är kvinna. Jag är helt övertygad om att den siffran är så låg främst på grund av att vi skriver om för få kvinnor.

Jag är sjukt besviken över att vi misslyckats i vår ambition och är fast besluten om att ta Breakit till en nivå där antalet kvinnor på redaktionell plats är lika många som männen. Det är självklart ur ett samhällsperspektiv men också från en mer krass kommersiell synvinkel.

Som en första konkret åtgärd bestämde jag mig för några dagar sedan för att kvotera mina lunchmöten. Jag ska i fortsättningen tillämpa principen varannan damernas när jag lunchar.

Bara den enkla åtgärden har blivit en riktig ögonöppnare för mig. Snabbt kunde jag konstatera att av tio kommande luncher/frukostar som jag bokat in så var bara två med kvinnor. Här krävs en rejäl skärpning från min sida, såklart.

En annan spaning: På lunchen med den ena av de två kvinnorna fick jag konkreta tips på tre andra intressanta kvinnor att skriva om. Kanske är detta starten på en positiv spiral?

Trevlig helg!

Veckans comeback: Sorosh Tavakoli. Grundaren av Videoplaza som såldes för en halv miljard är tillbaka i Stockholm efter några år i New York och London. Nu skissar han på en ny startup som enligt uppgift ska ta sig an den globala uppvärmningen. Själv tonar han ner saken och säger att han fortfarande bara “gör research på en massa olika områden”. Jag ser med spänning fram emot när hans planer blir mer konkreta.

Veckans nättroll: Stefan Lundell. Upptäckte till min stora förvåning att Truecaller-grundaren Alan Mamedi har blockat mig på Twitter. Vad har jag gjort för att såra dig så, Alan?

Veckans e-handlare: Karl-Johan Persson. H&M:s vd och storägare fortsätter att mörka hur stor klädjättens e-handel faktiskt är. Till DI säger Karl-Johan Persson att den är “klart över 3 procent” av omsättningen. Externa bedömare talar om runt 10 procent. Det innebär i så fall att Karl-Johan Persson chefar över Sveriges största e-handel med en omsättning på i runda slängar 25 miljarder kronor.

Veckans dementi: Michael Wolf. Jag hade fått för mig att den sparkade Swedbank-chefen satt och filade på ett nytt, stort fintech-projekt. När jag såg honom vid ett restaurangbord tidigare i veckan var jag såklart tvungen att gå fram och fråga. Dessvärre punkterade Michael Wolf vänligt men bestämt min story: “Jag får inte starta konkurrerande verksamhet”, sa den gamle bankchefen. Jakten på nya scoop går vidare.

Veckans obekräftade: Lars O Grönstedts nya techfond. Enligt vanligtvis välunderrättade källor håller den gamle Handelsbanken-chefen på att dra in en rejäl hög med pengar för att investera i svenska tech- och e-handelsbolag. Bakom satsningen sägs investmentbanken Realcap stå. De jobbar till vardags med att mäkla ihop företagsaffärer. De har bland annat hjälpt Mathem i en transaktion.

Veckans nyckelroman: “Gränslösa” av Carolina Neurath. Jag har inte hunnit läsa stjärnreporterns senaste roman men enligt kollegorna på Breakit-redaktionen så går det tydligt att skönja konturerna av ett verkligt techbolag i boken. Det är så klart Klarna, som Carolina Neurath tidigare granskat närgånget i en rad artiklar. Vore kul att läsa en recension av boken, signerad Sebastian Siemiatkowski.

Veckans genombrott: Elina Berglund. Hennes och maken Raoul Scherwitzls fertilitetsapp Natural Cycles kan nu marknadsföras som preventivmedel. Därmed öppnas en miljardmarknad för bolaget. Förutom grundarparet jublar också bloggstjärnan Isabella Löwengrip som är en av bolagets aktieägare.

Veckans optimist: Eniros vd Örjan Frid. I veckan rapporterade sökbolaget att det fortfarande inte fått till ett nytt avtal med sina banker. Lyckas Örjan Frid inte ro i land ett nytt avtal under februari så väntar företagsrekonstruktion – men han hänger inte läpp för det. I stället konstaterar han i sitt vd-ord att “2017 blir ett mycket spännande år”.

Läs mer