Stjärninvesterarens känga till riskkapitalet: “Borde satsat på e-sport för fem år sedan”

Nordic Makers Connect 2 Capital
Stjärninvesterarens känga till riskkapitalet: “Borde satsat på e-sport för fem år sedan”

Erik Byrenius, affärsängel och grundare av Nordic Makers.

Jonas de Lange

Reporter

Erik Byrenius, grundare av ängelnätverket Nordic Makers och matplattformen Onlinepizza, hyllar e-sport – och sågar riskkapitalet.

På tisdagmorgonen sparkades startupeventet Connect 2 capital igång i Göteborg och först ut var en panel med tungviktare som Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Sveriges riskkapitalförening, och Carl Wessberg, investmentbankir på investmentbanken GP Bullhound.

De olika techtopparna uttalade sig i turordning om vilka trender som skulle bli störst i år, utifrån GP Bullhounds rapport på ämnet som släpptes tidigare i år.

Det stekheta fenomenet artificiell intelligens hajpades av flera av investerarna som det nästa stora.

Erik Byrenius, affärsängel och grundare av sajten Onlinepizza, hade dock ett lite annat fokus: E-sport.

Han passade dessutom på att ge riskkapitalisterna en känga.

“En sak som är riktigt stort är e-sport. Jag tror inte det var förrän förra året som investerarna verkligen fattade det. De är generellt dåliga på att ta till sig saker de inte upplever själva. Vi borde ha fattat redan för fem år sedan vad som händer i den branschen”, sade han från scenen.

När Breakit pratar med honom efter framträdandet lyfter han fram den stora fanskaran kring e-sport som en outnyttjad potential.

“Mediedelen är redan väldigt stor. Där har MTG redan investerat mycket. Ser man det som en stor målgrupp och ett community finns det en massa möjligheter. Vad riktar man för erbjudanden till andra stora målgrupper? Det kan vara kläder, digital communityn eller dylikt”, säger han.

Trots det stora intresset för branschen har han själv inte investerat i någon e-sportstartup – än.

“Tyvärr inte. Jag har varit på jakt efter det men har haft svårt att hitta rätt.”

Skulle du säga att det också saknas startups att investera i inom e-sport?

“Absolut! Det finns utrymme för väldigt många fler aktörer på området. Det är inte en fråga om vem som kommer vinna utan det finns utrymme för många olika saker. Det finns områden jag har tittat på där jag inte har hittat bolag överhuvud taget”, säger Erik Byrenius.

Läs mer: Här är techprofilerna som är med i Erik Byrenius ängelnätverk Nordic Makers

Läs fler artiklar
LÄS MER