Nu är han kung av Europa – men orkar Siemiatkowski erövra USA också?

Breakit - Nu är han kung av Europa – men orkar Siemiatkowski erövra USA också?

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Klarnas härförare Sebastian Siemiatkowski formerar om styrkorna, skriver Stefan Lundell i en analys.

På kort sikt ser det nu ut som Sebastian Siemiatkowski gjort sitt strategiska val mellan USA och Europa. Genom köpet av Billpay går Klarna (inklusive Sofort) från 36 till 48 miljoner kunder i Tyskland. Närmaste konkurrenten på den marknaden, amerikanska Paypal, har 17 miljoner kunder.

Visserligen är Soforts 21 miljoner kunder sådana som bara använder sig av den mindre lönsamma direktbetalningstjänsten – men även om vi räknar bort dessa så är Klarna nu klart störst i Tyskland.

Via köpet av Billpay stärks ställningen också på en rad andra europeiska marknader. Det är bara en smärre överdrift att idag konstaterar att Sebastian Siemiatkowski nu verkligen är Europas kung över digitala betalningar.

Det är en position som är guld värd.

Den globala e-handelsmarknaden består idag av tre dominerande block – USA, Europa och Kina. Värdet av att “äga” en tredjedel av infrastrukturen för betalningar för detta snabbt växande segment ska inte underskattas.

När spelare som kinesiska Alibaba ska ta steget på allvar in i Europa vill de ha en betalningstjänst som direkt ger kunderna en heltäckande lösning för hela kontinenten. Där intar Klarna, i och med köpet av Billpay idag, något av en särställning.

Men tillskansandet av denna position kommer inte gratis. Enligt Financial Times betalar Klarna motsvarande 658 miljoner kronor (60 miljoner pund) för att köpa Billpay.

Enligt Breakits källor kontaktade ledningen för Klarna för några veckor sedan större investerare för att sondera intresset att delta i en nyemission för att finansiera köpet. Trots att Klarna idag har ett starkt positivt kassaflöde går det inte att få en bank att ställa upp med pengar till en affär av det här slaget.

Normalt kräver banken att hälften av insatsen finansieras med eget kapital och dessutom att själva lånet amorteras av på fem till tio år. Med de förutsättningarna återstår bara nyemission eller möjligen ett konvertibellån.

Oavsett hur Klarna väljer att finansiera köpet så innebär det i ett lite kortare perspektiv att Europa nu går före USA rent strategiskt.

Enligt rapporter inifrån bolaget går USA-satsningen enligt plan så pass bra att man övervägt att gasa ännu mer med hjälp av nytt friskt kapital. Men att Klarna skulle göra ytterligare en nyemission samtidigt som köpet av Billpay ska finansieras är inte troligt.

Sannolikt lägger Klarna i stället mer kraft på att konsolidera sin starka ställning i Europa samtidigt som tillväxten i USA mer får “puttra vidare”.

Men det är ett scenario som gäller för det korta perspektivet. På längre sig är jag övertygad om att Sebastian Siemiatkowski bara har en sak för ögonen – världsherravälde.

Läs fler artiklar
LÄS MER