Efter My Name Club – här är Johan Staël von Holsteins nya baby

Speed Ventures

Johan Staël von Holstein testar livet som riskkapitalist. Foto: JESSICA GOW / TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Speed Ventures pumpar in 5 miljoner kronor i en ny eventstartup. För Breakit berättar Johan Staël von Holstein om planerna för riskkapitalbolaget – som återuppstått från it-bubblans kyrkogård.

Under it-yran grundade Johan Staël von Holstein riskkapitalbolaget Speed Ventures, tillsammans med sina vänner från Icon Medialab. 

Speed Ventures upphörde att existera 2002 – då Ledstiernan tog över bolaget med dess 11 investeringar. 

Nu, 15 år senare, har Speed Ventures återuppstått. 

Johan Staël von Holstein driver själv bolaget, uppbackat med kapital från än så länge anonyma investerare. 

”Jag är bolagets enda anställda, men Speed Ventures har mer kapital än än vad jag har i plånboken. Jag har partners med, som vill vara anonyma”, säger Johan Staël von Holstein till Breakit. 

Hittills har Speed Ventures, formellt registrerat som ett nytt aktiebolag 2015, investerat i Garantibil, blodtestbolaget Werlabs (där flera Icon-veteraner är engagerade) och appen Starflow. 

Nu gör Speed Ventures en fjärde investering, kan Breakit berätta. 

Eventplattformen Invajo, grundad av serieentreprenören Fredrik Berglund, fyller på kassan med fem miljoner från Johan Staël von Holsteins riskkapitalbolag.  

”Jag känner Fredrik sedan många år tillbaka, och han är en väldigt duktig entreprenör. Invajo har också en väldigt bra produkt med många användningsområden”, säger Johan Staël von Holstein.

Helt kort handlar det om en eventplattform för alla typer av arrangörer som ska hantera deltagare. Inbjudningar, bokningar, kommunikation och biljettförsäljning ska enkelt kunna skötas via Invajo.

På marknaden finns redan ett flertal konkurrenter. Men ingen av dem hållet måttet, enligt Johan Staël von Holstein.

”Det är en enorm marknad, och konkurrensen kommer från ganska dåliga produkter. Jag ser detta som en investering med låg risk och stor tillväxtpotential”, säger han. 

Den egna entreprenörsresan har varit långt från spikrak för Johan Staël von Holstein efter konkursen med Icon Medialab.

Med hans senaste satsning ”My name club” var ambitionen att bolaget skulle sättas på börsen. I höstas kunde dock Breakit berätta att sajten stängts ned på obestämd framtid.

I dag driver Johan Staël von Holstein inga egna bolag, utan lägger all sin tid på Speed Ventures. Förutom rena investeringar hjälper han till med kapitalanskaffningar och rådgivning. I portföljbolagen ska Johan Staël von Holstein jobba nära ledningen. I dagsläget lägger han mycket tid på Starflow, vars grundare var 17-19 år när appen lanserades 2015.

”Jag tycker att det är vansinnigt kul att hjälpa bolag, och jag tror att jag kan bidra med mitt nätverk och mina erfarenheter. Livet är rätt kul, jag trivs bra”, säger Johan Staël von Holstein och fortsätter:

”Att köra livet all in som entreprenör blir jävligt jobbigt när man har blivit så gammal som jag är, med familj och barn. Jag har hittat en skön balans där jag ändå får utlopp för kreativiteten”. 

Johan Staël von Holstein, som blir 54 i år, utesluter inte en comeback som entreprenör, men satsar nu istället på rollen som riskkapitalist. 

Tanken är att bygga upp en portfölj på minst tio bolag. 

”I vissa fall kanske vi kommer att sitta på ägande i 20 år, i andra fall kommer vi att göra snabba exits för att det blir fördelaktigt ekonomiskt".

Missa inte Breakits stora intervju med Johan Staël von Holstein – om hans turbulenta resa, relationen till mentorn Jan Stenbeck – och varför dagens digitala entreprenörer borde lyssna på honom.

Läs mer