EU tar strid mot Trumps inreseförbud

Trumps invandringsstopp
EU tar strid mot Trumps inreseförbud

Foto: TT/ AP Photo/Frank Augstein

Finwire / Breakit

EU kommer att säkerställa att ingen EU-medborgare kommer att diskrimineras av Trumps inreseförbud för medborgare från sju muslimska länder till USA.

Det säger en talesperson för EU-kommissionen, enligt AFP.

"Våra åklagare är i kontakt med våra samarbetspartners inom EU men även andra parter. Naturligtvis kommer vi att se till att ingen diskriminering går ut över våra nationaliteter", säger talespersonen Margaritis Schinas till media.

Fakta: Trumps presidentorder – detta har hänt

 

• Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under en presidentorder innebär ett totalt stopp för flyktingmottagande i 120 dagar. 

• Dessutom innebär beslutet att inga visum kommer att utfärdas för medborgare från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Detta gäller i 90 dagar. 

• Trump kallar detta ”kontrollmetoder för att hålla radikala islamistiska terrorister borta från USA”.

• Under lördagskvällen fattade en federal domare i New York en order som tillfälligt hindrar människor som kommit till USA med redan utfärdade och giltiga visum från att skickas tillbaka. 

• USA:s departement för nationell säkerhet, Homeland Security, uppger att man kommer att följa domstolsbeslutet om att inte deportera resenärer, men att de nya visumreglerna för de sju länderna kvarstår i enlighet med presidentens order. 

• Svenska UD hänvisar i nuläget till amerikanska ambassaden, som inte har några klara besked kring hur människor som redan är på resande fot påverkas. 

Läs fler artiklar
LÄS MER