Sök

Trump-effekten: Hon får inte komma hem – och hon tvingas stanna hemma

Sparta

Tatiana Shalalvand och Nazanin Zinouri drabbas på olika sätt av Trumps stenhårda immigrationspolitik. Foto: Privat/AP.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Tatiana Shalalvand och Nazanin Zinouri ser konsekvenserna av Donald Trumps järnridå mot länder i mellanöstern.

Mer än hälften av de röstande i presidentvalet röstade mot Donald Trump, vars valkampanj stundtals spelade på rädsla för främlingar. 

På grund av hur USA:s valsystem är uppbyggt vann Donald Trump ändå mot Hillary Clinton. 

Nu ser USA – och resten av världen – konsekvenserna av den immigrationspolitik som Donald Trump så tydligt gått till val på.

Hans stenhårda linje mot flyktingar i allmänhet, och mot personer från muslimska länder i synnerhet, får givetvis i första hand stora humanitära konsekvenser för flyktingar.

Men hans presidentorder, som bland annat innebär ett totalt inresestopp för medborgare i sju länder, får även konsekvenser för näringslivet. 

Tatiana Shalalvand är operativ chef på den svenska startupen Sparta. På fredag skulle hon sätta sig på planet till San Fransisco för att delta i den stora Saastr-konferensen. 

Men Tatiana Shalalvand lär tvingas att ställa in sin resa. Orsak: hennes pappa är från Iran. Själv har Tatiana Shalalvand medborgarskap i både Sverige och Iran. 

”Just nu är det mycket oklart om jag kommer kunna åka eller inte. Det är såklart jättetråkigt att eventuellt behöva ställa in min resa, men det är ett lyxproblem jämfört med många av de övriga drabbade. Människor som flyr krig och oskyldiga familjer som splittras”, säger hon till Breakit. 

Det är inte helt klarlagt exakt hur Trumps nya regler slår mot personer med dubbelt medborgarskap. 

Schibsted-toppen Ehsan Fadakar, även han med rötter i Iran, skulle flyga till USA i veckan. Under måndagseftermiddagen skrev han följande på Facebook: 

"Fick just besked från USA:s ambassad: svenskar med dubbla medborgarskap släpps inte in. Tidigare visum upphävs. Kan söka nytt om 90 dagar. Det innebär att jag missar viktigt möte på onsdag och måste även ställa in resa till SXSW i mars. Bokar nu istället resa till Mexiko."

Därmed ser det ut som att en rad svenska företagsledare och entreprenörer inte kan besöka USA de närmaste 90 dagarna. 

För Nazanin Zinouri, dataanalytiker på techbolaget Modjoul i South Carolina, är problemet det omvända. För en dryg vecka sedan lämnade hon USA för att besöka sin familj i Tehran. När uppgifter om ett kommande inreseförbud började sippra ut i mitten av förra veckan bokade hon i all hast första möjliga biljett hem till USA. 

 

Hon åkte från Iran bara timmar efter att Donald Trump skrev under sin presidentorder. 

Men det var försent. På sin Facebooksida beskriver Nazanin Zinouri hur hon lyckades ta sig till Dubai, men där tog det stopp. 

Nazanin Zinouri fick inte kliva på planet till Washington – trots att hon bott USA i sju år.

”Ingen varnade mig när jag åkte, ingen bryr sig om vad som ska hända med min hund och mitt liv där”, skriver hon och fortsätter:

”Vad ska jag göra med min bil som fortfarande står på flygplatsparkeringen, eller med mitt hus och alla mina tillhörigheter. De säger, inte med ord men med sina handlingar, att mitt liv inte spelar någon roll. Allt jag har jobbat för under dessa år spelar ingen roll”. 

Tatiana Shalalvand på Sparta tycker att Donald Trumps politik är skrämmande. 

 

”Det har jag tyckt hela tiden, men självklart så blev allt det här mycket mer verkligt för mig nu i och med att jag drabbas personligen”. 

Vad tror du att blir konsekvenserna blir av Trumps politik?

”Det är svårt att säga vad det kommer att få för följder i stort, men för världen är det olyckligt att vi år 2017 går bort från öppenhet. Det sätter såklart också käppar i hjulet för näringslivet i stort, där globalisering, öppenhet och mångfald är nyckeln till framgång”. 

Mitt i det dystra ser Tatiana Shalalvand dock positiva tecken i reaktionerna på Trumps agerande. 

”Världen protesterar, många statschefer har varit tydliga med sin kritik och de stora techbolagen har tagit ställning mot inreseförbudet. Jag hoppas att det här är tillfälligt och att Trump framöver inte låter populism och rädsla sätta agendan för USA:s politik”, säger hon.

UPPDATERING: Samma dag som denna artikel skrevs uppgav amerikanska ambassaden i Sverige att personer med dubbla medborgarskap inte skulle komma att beviljas visum för inresa i USA. Dagen efter uppgav dock John Kelly, minister för inrikes säkerhet i USA, att personer med dubbla medborgarskap i något av de sju länder som tagits upp på USA:s lista över inreseförbud kommer trots allt att få resa in i landet. 

LÄS MER: Efter Trumps beslut: Videoplaza-grundaren vågar inte lämna USA

LÄS MER: Techjättarna rasar mot Trump: "Oamerikanskt så att det smärtar"

Fakta: Trumps presidentorder – detta har hänt

 

• Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under en presidentorder innebär ett totalt stopp för flyktingmottagande i 120 dagar. 

• Dessutom innebär beslutet att inga visum kommer att utfärdas för medborgare från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Detta gäller i 90 dagar. 

• Trump kallar detta ”kontrollmetoder för att hålla radikala islamistiska terrorister borta från USA”.

• Under lördagskvällen fattade en federal domare i New York en order som tillfälligt hindrar människor som kommit till USA med redan utfärdade och giltiga visum från att skickas tillbaka. 

• USA:s departement för nationell säkerhet, Homeland Security, uppger att man kommer att följa domstolsbeslutet om att inte deportera resenärer, men att de nya visumreglerna för de sju länderna kvarstår i enlighet med presidentens order. 

• Svenska UD hänvisar i nuläget till amerikanska ambassaden, som inte har några klara besked kring hur människor som redan är på resande fot påverkas. 

Läs mer