Chockad av President Trump? Det här gör du nu som entreprenör

Chockad av President Trump? Det här gör du nu som entreprenör

Foto: TT och Nazanin Raissi.

Mathias Eriksson

Krönikör

Redan i maj förutsåg Breakits krönikör Mathias Eriksson att Donald Trump skulle bli president. Efter helgens chockbesked från USA levererar han en ny dyster profetia - men också konkreta råd hur du som digital entreprenör kan vara med och vända utvecklingen.

Konferensrum på Birger Jarlsgatan i centrala Stockhom, hösten 2021 

Jackson, bolagets karismatiske grundare och vd kommer in i rummet. Sveriges yngste börs-vd genom tiderna har låtit sin långa och blondlockiga kalufs vara kvar när slips och kostym blev vardagskläderna. Han sätter sig ner på fatboy:en mittemot ditt skrivbord. 

"Jag kan inte åka på styrelsens offsite i New York nästa vecka. Eller, risken är för stor att jag inte kommer tillbaka", säger Jackson och blåser en hårslinga från ansiktet. 

Du vet redan att Jacksons bror varit gift med en svenskiransk tjej på 10-talet och besökt hennes familj i Iran en gång och efter det hamnat på svarta listan när Trump tog makten. Brorsan skilde sig efter att statsminister Åkesson infört svarta listan som grund för medborgarskapsrättegångarna 2020. Men att det skulle drabba Jackson hade du inte räknat med. 

"Det är ju inte klokt! Att det här drabba dig?", säger du och jobbar på att ännu en gång se förfasad ut. Men tänker samtidigt tyst att styrelsen nog kickar honom redan på nästa möte.

"Japp! Åkesson och resten av Nordiska Unionen kommer implementera svarta listans närmaste släkt på reseförbudet i nästa vecka verkar det som. Hoppas jag slipper näringsförbudet bara, säger Jackson och skrattar matt. 

Själv har du klarat dig ganska bra. Du kände knappt några muslimer innan de förflyttades, var aldrig journalist och aldrig politiskt engagerad på riktigt så du slapp reseförbud, svartlistningar och allmän arbetslägerplikt.

Nej, vit medelklass, sedan Handels, trainee på Klarna och sedan rakt in rollen som gjort dig till chef för ett rekordväxande techbolag på börsen. Omställningarna från pk-samhället var ändå relativt smärtfria. Du förlorade visserligen sommarhuset på Gotland under baltkrisen 2019. Men det var ju värre för gotlänningarna som fick fly till fastlandet utan att ha någonstans att ta vägen. 

Och åren fram till baltkrisen var dessutom en total börsfest. Det var också helt rimligt att göra sig av med pk-regeringen i Sverige. Och EU hade blivit en byråkratisk koloss så brexit och Nordens utträde slog inte mot ekonomin alls. Tvärtom - det hade varit riktigt bra år på börsen.

Men du suckar. Och funderar på den där dagen 2017 när allt det här egentligen var uppenbart. Minnesdagen av förintelsen 27 januari 2017 när moderaternas “samtal” med Sverigedemokraterna startade och USAs president Trump stängde gränserna för alla med fel födelseland. 

———

När Sverige stängde sina gränser i samband med flyktingkrisen så sa jag att du som entreprenör behöver bli politisk nu. Jag hade rätt - men också fel.  

Att Sorosh Tavakoli inte längre kommer att kunna lämna New York och komma tillbaka trots sitt permanenta uppehållstillstånd är rasism. För det gäller nämligen inte Toca Boca-grundaren Björn Jeffery. Båda är svenska medborgare och båda bor i USA men bara en av de två kan numera resa fritt.

Att jag även i år ställer in min resa till teknikmässan SXSW då jag som varit i Iran sannolikt inte kommer att komma in i landet är också ett problem. Men inget av detta är problem av den magnituden som vi kommer att se om vi låter utvecklingen fortgå.

Så, det här är mina tips till dig som digital entreprenör som är beroende av att idéer, kapital och människor fortsätter att kunna röra sig relativt fritt över en värld som inte går under av kärnvapenkrig eller klimatkatastrofer.

Sluta förfasas. Det blir inte “bra” och det “ordnar sig” inte. Trump kommer att införa en hård nationalistisk politik i USA och (fortsätta) angripa fria medier, vetenskapen, klimatet och utländska intressen i USA. Att du chockas och förfasas gör dig handlingsförlamad och det har du, helt ärligt, varken tid eller råd med.

Bygg. Ditt företag, dina produkter och din karriär. Och se till att succén för det du gör också är en framgång för världen. Ta inspiration från goda exempel som Norrsken till exempel. 

Stå kvar vid dina värderingar. Om du tror på en öppen värld och mänskliga rättigheter lika för alla - säg det vid varje tillfälle som något känns fel i magen. Och stötta den som är utsatt. Kom ihåg, de här värderingarna samlar en stor majoritet av den svenska befolkningen, från höger till vänster. Skattetryck och till och med immigrationsfrågor kan vi ha olika åsikter om utan att tappa vår enighet runt mänskliga rättigheter.

Fortsätt att gilla USA. Det gör jag, fortfarande på många sätt ett föredöme, kreativt såväl som värderingsmässigt. Och stötta dina amerikanska vänner.

Vill du göra mer men saknar tid? Hjälp någon annan eller lägg den tid du har tillsammans med rätt människor. Dra ett mejl till mig på me@matter.se så tar vi ett glas eller en kopp och snackar mer.

Det kommer att bli betydligt mörkare innan det ljusnar igen. Men ljusare kommer det att bli, mycket ljusare. En helt ny värld är nämligen inte bara möjlig utan kommer att uppstå. När vi når en helt ny grad av sammankoppling som mänsklighet. Den närmaste tiden kommer vi människor att knyta nya och starkare band mellan varandra. Till att börja med i mindre grupper, med tiden i allt större sammanhang. Bland det viktigaste vi kan göra i den processen är att inte hemfalla åt partipolitik eller politisk chock. Utan att fortsätta bygga bra produkter och bolag och relationer med människor i hela världen.

Vi får vi bara försöka se till att vi inte i närmaste tiden ställer till det på ett sådant sätt att mänskligheten går under av ett kärnvapenkrig eller i framtida klimatkatastrofer.

We can do it. Yes, we can.

Läs fler artiklar
LÄS MER