Techjättarna rasar mot Trump: "Oamerikanskt så att det smärtar"

Trumps invandringsstopp

Reed Hastings, vd Netflix, president Donald Trump och Googles vd Sundar Pichai. Foto: AP.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Silicon Valley är i uppror efter presidentens invandringsstopp. Google, Netflix och Uber drabbas hårt.

Att Silicon Valleys toppchefer var emot Trumps mycket hårda linje mot invandrare stod klart redan under valrörelsen. 

Efter Trumps presidentorder, som bland annat innebär att all invandring från Iran, Irak, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien stoppas tillfälligt, är USA:s techtoppar i uppror. 

Flyktingstoppet innebär även att människor som har medborgarskap i dessa länder inte får visum för att resa in i USA. 

Många tolkar detta som att även den som redan bor och arbetar i USA, men just nu befinner sig i sitt hemland, nekas inresa i USA. 

Här är några av reaktionerna hittills. 

GOOGLE: Kallar hem hundratals anställda
Sökjättens vd Sundar Pichai, själv invandrad till USA från Indien, ser mycket allvarligt på läget. I ett internt meddelande, som Bloomberg tagit del av, konstaterar han att minst 187 Google-anställda påverkas direkt. 

Google valde att så snabbt som möjligt kalla hem alla anställda som misstänktes kunna beröras. 

”Vi är oroade över effekten av detta beslut och alla förslag som kan sätta restriktioner för googlare och deras familjer, eller som kan skapa barriärer för talanger som vill komma till USA”, skriver Sundar Pichai i det interna meddelandet, enligt Tech Crunch

NETFLIX: "Oamerikanskt så att det smärtar
Reed Hastings, Netflix vd, är den tech-vd som går allra hårdast åt Trump efter hans presidentsorder.

”Trumps åtgärder skadar Netflix-anställda runt om i världen och är så oamerikanska att de smärtar oss alla. Dessa åtgärder kommer att göra Amerika mindre säkert (genom hat och att vi förlorar allierade)”, skriver han på Facebook och fortsätter:

”Det är dags att fatta armkrok för att skydda amerikanska värden som frihet”. 

UBER: Söker drabbade förare
Uber uppmanar alla förare som kan bli påverkade att genast höra av sig till bolaget. Taxiutmanaren lovar att hjälpa de som blir fast utomlands ekonomiskt.

”Vi jobbar för att identifiera dessa förare och kommer att kompensera dem pro bono under de kommande tre månaderna för att mildra en del av den ekonomiska stress och problem med att försörja sin familj och att sätta mat på bordet. Vi kommer att ha mer detaljer under de kommande dagrarna”, skriver Ubers vd Travis Kalanick enligt The Verge

FACEBOOK: ”Miljontals kommer att leva i fruktan”
Mark Zuckerberg, grundare och vd för Facebook, skriver i ett personligt inlägg på sin Facebook-sida att han är ”oroad” över effekterna av Trumps agerande. 

Han har själv rötter i Polen, Österrike och Tyskland, medan Marks hustru Priscilla kom till USA som flyktingar från Kina och Vietnam. 

”Vi måste hålla landet säkert, men det bör vi göra genom att fokusera på de människor som faktiskt utgör det hot. Att sträcka lagstiftningens fokus bortom människor som är riktiga hot kommer göra alla amerikaner mindre säkra genom att resurserna blir avledda, samtidigt som miljontals odokumenterade människor som inte utgör ett hot kommer att leva i fruktan för att bli deporterade”, skriver Mark Zuckerberg. 

APPLE: "Vi delar er oro"
Bolagets vd Tim Cook påpekar i ett internt meddelande till personalen, som Recode har tagit del av, att Apple inte skulle existera utan invandring. 

”Jag har fått höra från många av er som är djupt oroade efter gårdagens presidentorder som begränsar invandring från sju muslimska länder. Vi delar er oro. Det är inte en policy som vi stöder”, skriver Tim Cook till sina anställda.

LÄS MER: Så drabbas svenska startup-profiler av Trumps inresestopp

LÄS MER: Efter Trumps beslut: Videoplaza-grundaren vågar inte lämna USA

Läs mer