Techinvesteraren Kinneviks vice ordförande Anders Borg misstänks för mutbrott

Breakit - Techinvesteraren Kinneviks vice ordförande Anders Borg misstänks för mutbrott

Anders Borg, fd finansminister Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Advokaten: ”Anders Borg har förhörts och delgivits misstanke”

Den forne finansministern Anders Borg klev 2015 in i styrelsen för Stenbecksfärens riskkapitalbolag Kinnevik. Han är vice ordförande i bolaget, som är en betydande techinvesterare.

Nu misstänks han för mutbrott, uppger Dagens Industri. Anders Borgs advokat Hans Strandberg bekräftar uppgifterna. 

”Anders Borg har förhörts och delgivits misstanke”, säger han till di.se.

Bakgrunden ska finnans i att Anders Borg har deltagit i skogsbolaget Holmens representationsjakter, efter hans tid som finansminister. Misstanken gäller mottagande av muta. 

”Det handlar om en jakt som han har deltagit i efter att han slutat som finansminister. Men åklagaren kopplar jakten till hans tjänstgöring som minister”, säger Hans Strandberg till Di. 

Han tillägger att Anders Borg är nära vän till Fredrik Lundberg, styrelseordförande i Holmen och jaktvärd i bolagets representationsjakter.

Dagens Industri har sökt Anders Borg, som svarat via ett sms.

"Under tiden i regeringen följde jag en strikt linje och betalade själv för evenemang. Utredningen rör en händelse efter valet 2014 då jag lämnat regeringen. Jag är övertygad om att jag har hanterat detta korrekt. I övrigt hänvisar jag till min advokat", skriver Anders Borg till tidningen.

Enligt vad Di erfar riktar Riksenheten mot korruption in utredningen på "ett beslut rörande skogsindustrin" som ska ha tagits på finansdepartementet under Anders Borgs tid som minister.

Kinnevik har bland annat ägande i Zalando, Qliro och Saltside. Bolaget äger även den svenska mediejätten MTG som i sin tur investerar tungt i e-sport och mobilspel.

Läs fler artiklar
LÄS MER