Detta gäller insidermisstankarna mot Fingerprints två storägare

Breakit - Detta gäller insidermisstankarna mot Fingerprints två storägare

Johan Carlström var tidigare vd för Fingerprint. Foto: TT.

Erik Wisterberg

Reporter

En anklagas för att ha röjt information – den andre för grovt insiderbrott.
Ekobrottsmyndigheten kan i nuläget inte säga om det blir något nytt åtal mot Johan Carlström.

På måndagen anhölls de två. På tisdagen släpptes Johan Carlström (tidigare vd) och Lars Söderfjell (styrelseledamot) ur Kronobergshäktet i centrala Stockholm. 

Några timmar efter att SvD och DI gått ut med uppgifterna valde Ekobrottsmyndigheten på tisdagskvällen att gå ut med ett pressmeddelande om den uppmärksammade utredningen.

”Det är ingen ovanlig situation vi har att göra med så till vida att det ofta krävs ett frihetsberövande i inledningen av en utredning, därefter kan utredningen fortsätta med sedvanliga utredningsmetoder utan frihetsberövande”, säger kammaråklagare Olof Kronlund i pressmeddelandet. 

Ekobrottsmyndigheten uppger vidare att det är ”för tidigt för att säga” vad utredningen kommer att resultera i. 

Enligt pressmeddelandet gäller utredningen grovt insiderbrott i det ena fallet (Carlström) och obehörigt röjande av insiderinformation i det andra fallet (Söderfjell). 

Några mer detaljer om anklagelserna finns i nuläget ej, mer än att misstankarna är kopplade till den vinstvarning som Fingerprint gick ut med 8 december. 

Både Johan Carlström och Lars Söderfjell nekar till brott. 

”Nu ska vi fortsätta inhämta uppgifter, analysera och värdera dem. Sedan får vi i vanlig ordning avgöra hur starka misstankarna är, vilka bevis som finns, och om ärendet skall läggas ned eller om det kommer att leda till åtal, det kan vi inte bedöma i nuläget”, säger kammaråklagare Olof Kronlund i pressmeddelandet. 

Johan Carlström, som är storägare i Fingerprint, är sedan tidigare åtalad för sju insiderbrott åren 2012-2014. Rättegång sker i vår.

Läs fler artiklar
LÄS MER