Arantus gör sin första investering - i modetechbolaget Neue Labs

Arantus Neue labs
Arantus gör sin första investering - i modetechbolaget Neue Labs

Foto: Linus Hallsénius

Johanna Ekström

Reporter

Neue Labs kopplar ihop kläder med teknik - nu får bolaget in en miljon, bland annat från Mynewsdesk-grundaren Peter Ingman.

Arantus är en plattform där vem som helst kan investera i startups. Men det rör sig inte om traditionell crowdfunding.

Först beslutar Arantus entreprenörsråd om vilka bolag man ska satsa på. Därefter genomförs investeringen genom ett investeringsbolag som samägs av småsparare och affärsänglar.

Tjänsten lanserades i våras och nu gör Arantus sin första investering i “modetech”-bolaget Neue Labs, som får in en miljon kronor via plattformen.

”Vi gillar möjligheten att både få småsparare och affärsänglar som investerare, utan att ha så många aktieägare att behöva administrera. Dels kan de många småinvesterarna vara en rekryteringsbas för oss och kanske kan vi få hjälp vid framtida produkttester. Samtidigt har vi också fått in affärsänglar som kan hjälpa oss att växa”, säger Fredrik Timour, medgrundare och vd för Neue Labs.

Bolaget har tagit fram verktyget Automat som hjälper designers att koppla ihop mode och teknik.

“Ta printat ljus som exempel. Bara för att du har det på ett klädesplagg betyder inte det att du också kan få aviseringar från till exempel Twitter. Då behöver du teknik för att kunna koppla upp dig mot internet - och det är där vi kommer in”, säger Fredrik Timour.

Han menar att det är en bransch där Sverige ligger lite efter.

“Vi är mycket större i London än vad vi är Stockholm till exempel. Fram till idag har vi varit självfinansierade men nu börjar det verkligen röra på sig inom fashion- och wearabletech och för att kunna möta alla önskemål från befintliga och nya kunder måste vi skala upp rejält". 

"Arantus bidrar med såväl kapital som kompetens och är en perfekt partner för oss. Vi ser samarbetet som ett långsiktigt och nödvändigt partnerskap", säger han.

Framöver är planen att ta in en större kapitalrunda. 

En som sitter i Arantus råd, och som själv valt att investera via Arantus i Neue Labs är Mynewsdesk-grundaren Peter Ingman:

”Vi tycker att Neue Labs har potential att bli en riktig framgångssaga. De ligger tekniskt långt fram, de är fokuserade i en bransch med enorm potential som börjar få snabb fart, och de har ett mycket kompetent team” säger han.

I nuläget består Arantus entreprenörsråd av sex personer. Vilka de är kan du läsa mer om här. Målet är att utöka rådet till 20 personer under året samt att investera ytterligare 4 miljoner kronor under årets första kvartal.

Förra året omsatte Neue Labs 1,8 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER