Storägare och ledamot i Fingerprint anhållna: "Ser mycket allvarligt på det inträffade"

Fingerprint
Storägare och ledamot i Fingerprint anhållna: "Ser mycket allvarligt på det inträffade"

Erik Wisterberg

Reporter

Johan Carlström och Lars Söderfjell anklagas för marknadsmissbruk i samband med vinstvarningen.

I ett pressmeddelande uppger börsbolaget Fingerprint att dess styrelseledamot Lars Söderfjell har blivit anhållen.

Bakgrunden är misstankar om marknadsmissbruk i samband med bolagets vinstvarning i december 2016. Även den tidigare vd:n och storägaren Johan Carlström, är anhållen på samma grunder. 

"Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och de uppgifter som nu kommit till vår kännedom. Vi samarbetar givetvis med Ekobrottsmyndigheten", säger Jan Wäreby, styrelseordförande i Fingerprint, i bolagets pressmeddelande.

Under måndagsförmiddagen gick även Ekobrottsmyndigheten ut med att man utreder misstankar om grovt insiderbrott i Fingerprint-aktien. 

”Under morgonen idag har Ekobrottsmyndigheten genomfört husrannsakningar och två personer har frihetsberövats med koppling till ärendet”, skriver Ekobrottsmyndigheten på sin hemsida

Förundersökning i ärendet inleddes 12 december 2016, alltså bara dagar efter Fingerprints vinstvarning. Detta efter att värdepappersinstitut uppmärksammat ”omfattande försäljningar” av aktier i Fingerprint innan vinstvarningen 8 december. 

Johan Carlström förnekar brott, via sin advokat Per E Samuelsson.

"Jag känner mig helt trygg med alla de besked som Johan har lämnat under dagens polisförhör, och är övertygad om att inget fel har begåtts av honom eller någon annan", säger han till nyhetsbyrån Direkt

Det var i slutet av förra året som den forna kursraketen Fingerprint, tillverkare av fingeravtrycksläsare till bland annat mobiltelefoner, gick ut med en försämrad prognos.

Även Fingerprints mest hängivna påhejare, exempelvis mannen som på internet går under aliaset ”Crowhater”, blev mycket besvikna av bolagets nedskrivna intäktsprognos. 

Att kundernas lageruppbyggnad var ett hot mot Fingerprints affär, rapporterade Breakit redan i början av oktober. Data från undersökningsföretaget GFK visade då att det säljs färre mobiltelefoner än väntat och att antalet mobiltelefoner som ligger kvar i butikernas lager ökar.

Det spåddes framgent slå mot leverantörer – som sensorbolaget Fingerprint.

I början av december bekräftades dessa farhågor. Då meddelade Fingerprint att intäkterna för helåret 2016 kommer att ligga i intervallet 6600 - 6800 miljoner kronor.

Detta att jämföras med den tidigare kommunicerade siffran 7200 - 7500 miljoner kronor.

Sedan tidigare pågår det flera andra utredningar kring aktiehandeln i Fingerprint. Ex-vd:n Johan Carlström ska i vår ställas inför rätta för grovt insiderbrott, i ett åtal väckt 2015.

Lars Söderfjell tvingades hösten 2016 att ta tjänstledigt från sitt jobb som chefsstrateg på Swedbank på grund av sitt engagemang och ägande i Fingerprint. Vad gäller Lars Söderfjells framtida arbete i styrelsen har ännu inga beslut fattats, enligt Fingerprint.

Johan Carlström, som varit affärsutvecklare för bolaget, slöt den 9 oktober ett avtal med Fingerprint som innebar att hans anställning avslutades. Det var bara två dagar efter att han polisanmälts för förtal på grund av twitter-attacker mot anställda vid Ekobrottsmyndigheten.

Johan Carlström gick från Fingerprint med ett avgångsvederlag på 10,9 miljoner kronor. 

Missa inte vår färska helgintervju med Jörgen Lantto – Fingerprints tidigare vd som nyligen fick sparken.

Läs fler artiklar
LÄS MER