Varför rattar tolv personer Mark Zuckerbergs Facebook-konto?

Varför rattar tolv personer Mark Zuckerbergs Facebook-konto?

Erik Wisterberg

Reporter

Förbereder sig Mark Zuckerberg för att en dag kunna göra en Trump?

Donald Trump har sitt Twitter-konto. Mark Zuckerberg väljer, av förklarliga skäl, sitt officiella Facebook-konto när han ska kommunicera med världen. 

Han släpper följarna nära. In i hemmet till och med.

Vi har på senare tid fått se hur familjen Zuckerberg-Chans hund ”Beast” fick en 3D-printad version av sig själv, hur Marks fru Priscilla testar AI-mjukvaran ”Jarvis” som Mark byggt till deras hem – och inte minst parets dotters allra första steg (filmat i 360). 

Mark Zuckerberg publicerar också ambitiösa fotoreportage, bland annat från Facebooks massiva datacenter i Luleå

Resten av världen (vi som helt slutade att uppdatera våra Facebookkonton för flera år sedan) – undrar hur Mark hinner med allt. Han är ju samtidigt vd för ett av världens största börsnoterade teknikbolag.

Nu kommer svaret. 

Likt proffspolitiker som på grund av tidsbrist, och i vissa fall dåligt omdöme, har Zuckerberg skaffat sig en stab som sköter hans konto. 

Det är i sig inget märkligt. Men skalan på teamet som jobbar för att styra den offentliga bilden av Facebook-grundaren är något utöver det vanliga. Bloomberg rapporterar att ”en handfull” medarbetare jobbar med att skriva tal och statusuppdateringar för Mark Zuckerberg. Dessutom jobbar ett dussintal personer med att hålla Mark Zuckerbergs sida ren från spam, hat och hot, rapporterar Bloomberg

Med tanke på debatten om Facebooks problem med att rensa bort näthat från resten av det sociala nätverket är det en uppseendeväckande siffra.

Frågan är också vad Facebook-grundarens egentliga mål med sin utstuderade Facebook-närvaro är.

Det tycks delvis handla om att marknadsföra innehåll (till exempel 360-video och livevideo) som Facebook vill driva innehållsskapare till. Delvis lägger Mark Zuckerberg och hans team stor kraft på att bygga Zuckerbergs personliga image. 

De vildaste spekulationerna handlar om att Mark Zuckerberg, bland annat genom sitt löfte att besöka alla USA:s delstater i år, förbereder sig för att bli en kandidat i ett kommande presidentval. 

Att Mark plötsligt sagt att religion är ”mycket viktigt” för honom och att han anställt Obamas tidigare kampanjledare till sin välgörenhetsorganisation är några indicier som Silicon Valleys betraktare pekar på.

Låter det konstigt med Mark Zuckerberg som president? I helgen tog Donald Trump plats som världens mäktigaste man, en kandidat som dömdes ut totalt för bara ett år sedan. 

Ett annat intressant rykte om Facebook är nästan lite läskigt, det handlar om tankeläsning (!).

Läs fler artiklar
LÄS MER