Sök

Optionsflopp i Klarna – lång rad anställda blir utan aktier

KlarnaPersonaloptioner

Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd på Klarna. Foto: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Klarna-anställda står kvar med värdelösa optioner efter att bolagets värdering inte nått upp till förväntningarna, kan Breakit avslöja.

Betalbolaget Klarna är ett av Sveriges mest framgångsrika techbolag just nu. 2012 omsatte bolaget drygt 1,1 miljarder kronor. Under 2016 kan man – baserat på tidigare tillväxtsiffror – räkna med att bolaget omsätter över 3 miljarder kronor.

Samtidigt har bolagsvärdet mer än dubblats och i dagsläget värderas Klarna till 19 miljarder kronor.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Antalet chefsavhopp ökar tillsynes månad för månad. Nu visar det sig dessutom att flera anställda står tomhänta kvar efter ett misslyckat optionsprogram, visar Breakits granskning. 

Programmet fungerade kortfattat så här:

# Vissa av Klarnas anställda fick vid årsskiftet 2011–2012 möjligheten att köpa teckningsoptioner i Klarna. Det innebär alltså att man betalar för möjligheten att köpa aktier vid ett senare tillfälle.

# Två program presenterades, ett dyrare program – 1X – och ett billigare – 3X. Skillanden i kostnaden på programmen speglade då till vilket pris aktierna sedan kunde lösas in.

# Grundtanken är alltså att optionerna bär frukt om bolagets värde överstiger optionens såkallade “strike price”, alltså priset för en aktie.

Nu visar det sig att de som valt det billigare 3X-programmet står kvar utan några aktier.

Anledningen är helt enkelt att en vanlig Klarna-aktie är billigare än teckningskursen i optionsprogrammet. Enligt uppgifter till Breakit kostar en Klarna-aktie idag drygt 1000 kronor medan kursen i 3X-programmet alltså låg på mellan 1100 och 1200 kronor.

Att ett optionsprogram inte får ett positivt utfall är inte helt ovanligt. Optionsprogrammen fungerar i mångt och mycket som vilket bonusprogram som helst. Om målen inte uppnås får man helt enkelt ingen utdelning.

“Samtidigt kan man undra hur det är möjligt, att i ett bolag som utvecklats så bra, stifta ett optionsprogram som inte faller ut positivit”, säger en före detta Klarna-anställd till Breakit.

Värdet på Klarna har inte förändrats sedan riskkapitalbolaget Northzone köpte in sig i fintechbolaget hösten 2015.

En sak som är värd att ta hänsyn till är hur mycket värdet på bolaget måste öka för att optionerna ska bli värda något. Namnet på Klarnas 3X-program indikerar att bolagsvärdet skulle behöva tripplas för att det ska vara värt att teckna några optioner.

"Jag som har lite erfarenhet kunde ju se att det programmet inte skulle löna sig men det var många andra som kanske inte hade kapitalet för det dyrare programmet som körde på 3X", säger en källa.

Enligt Roger Axelsson, partner på juristbyrån Jansson & Norin, är det dock inte helt ovanligt att lägga ambitionen i ett program så högt.

"Man lägger sig ofta på två eller ibland till och med tre gånger dagens värdering", säger han.

Hur vanligt är det att man missar målet?

"Det är svårt att göra en generell bedömning. I så fall måste man ju ta hänsyn till de bolag som går i konkurs också. Det finns många startups som inte ens finns kvar på den sortens tidshorisont", säger Roger Axelsson.

Exakt hur många som förlorat pengar på optionsprogrammet är oklart. Men enligt källor till Breakit kan det handlar om upp mot 80 personer som varit med i programmet. Det verkar dock inte som att särskilt många känner sig direkt lurade.

“Det handlade om tiotusentals kronor snarare än hundra tusentals. Jag kan inte säga att jag har sett något generellt missnöje”, säger en av personerna som deltog i programmet.

Däremot är det vissa av Breakits källor som ifrågasätter kommunikationen kring beskedet från Klarna.

“Om man skulle skött det optimalt hade man kanske kommunicerat tydligare. Det är ju inte givet att de befintliga ägarna vill bli utspädda av de som sitter på teckningsoptioner”, säger en källa.

“Man kan väl säga att de inte har varit supertransparenta. Det kanske beror på att det fortfarande är ett ungt bolag och att man inte vill säga för mycket”, säger en annan.

Kritiken riktas framförallt mot att man inte fått någon förklaring till varför bolagets värde inte har ökat. 

Klarna har inte velat svara på Breakits frågor om optionsprogrammet. I ett mejl ger bolagets pressavdelning följande utlåtande:

"Det är tråkigt att optionsprogrammet löpte ut utan utdelning och vi hoppades så klart på ett bättre resultat. Tyvärr är det inte möjligt för oss att gå in på detaljerna kring programmet eftersom det rör sig om ett avtal mellan Klarna som arbetsgivare och de anställda som investerare."

*Fotnot: Optionerna är utformade så att den som har optioner fortfarande kan köpa aktier, men då alltså till ett pris som ligger över marknadspris.

LÄS MER: Har du själv funderat på att bli delägare i startupen du jobbar på? Här är alternativen.

Läs mer