Efter succén med Cities: Skylines - nu är Paradox på väg mot börsen

Paradox Interactive
Efter succén med Cities: Skylines - nu är Paradox på väg mot börsen

Spelvy från Cities: Skylines.

Breakit

Investeringsfirman Spiltan överväger att börsnotera det svenska portföljbolaget Paradox, som bland annat ligger bakom den extremt populära Sim City-klonen Cities: Skylines.

Investmentbolaget Spiltan har rusat i år och mycket på grund av sitt ägande i det svenska spelbolaget Paradox Interactive, ett bolag som Spiltan ägt under många år. Verksamheten har blivit tung i substansvärdet och Spiltan tittar på hur man kan föra över värdet till sina aktieägare.

Breakit skrev om Paradox senaste succé Cities: Skylines, tidigare i år.

Huvudspåret för Paradox är en börsnotering under nästa år. Men det är inte uteslutet att bolaget säljs eller helt enkelt behålls som ett privat innehav i Spiltan, uppger vd Per H. Börjesson för Finwire.

”Jag talar med aktieägare som frågar om det här nästan varje vecka. Vi har inte fattat något definitivt beslut i frågan utan vi för en dialog med vd Fredrik Wester om de här frågorna. Var det exakt slutar är inte klart”, säger Per H. Börjesson som tillägger att det primära fokuset för bolaget är en börsnotering under nästa år.

Paradox svarar för cirka 56 procent av Spiltans totala substansvärde. Aktierna är värda mellan 332-665 miljoner kronor, bedömer investmentbolaget. Paradox har specialiserat sig på bland annat strategispel och lönsamheten har på senare tid exploderat till följd av flera lyckade lanseringar.

Enligt Per H. Börjesson är de senaste försäljningssuccéerna för spelbolaget ett resultat av ett långsiktigt arbete.

”Det kan vara en konservativ värdering men den har givetvis en stor osäkerhet. Företaget tjänar väldigt mycket pengar och har en väldigt bra nisch om man jämför med många noterade branschkollegor”, säger han.

”Paradox har mutat in en bra nisch och har en stor grupp verkliga fans. Den här gruppen växer hela tiden och köper de spel som lanseras. Jag tror att bolaget kommer att fortsätta att växa väldigt fint. Det är inte alls uteslutet att någon större aktör försöker lägga beslag på bolaget”.

Spiltan har även ett aktieinnehav i e-handelsbolaget CoolStuff. Bolaget, som har sitt säte i Malmö, säljer innovativa prylar över internet och har växt kraftigt på senare år. Spiltan sitter på 27 procent av aktierna. Per H. Börjesson anser att det bolaget hade passat bra på börsen. Någon notering är dock inte faggorna just nu, uppger han.

Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER