Därför köpte Microsoft just ett doldisbolag från Linköping

MicrosoftSimplygonVR

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Svenska Simplygon kan bli en viktig pusselbit i kriget om VR och AR, skriver Jonas de Lange i en kommentar.

På tisdagkvällen kom nyheten att 3D-grafikbolaget Simplygon köpts upp av Microsoft. Även om parterna inte vill uppge köpeskillingen kan man kallt räkna med att miljonerna regnar över ägarna.

Varför köper då Microsoft en startup som specialiserat sig på 3D-grafik? Svaret har sannolikt att göra med virtuell verklighet.

Investeringarna i VR- och AR-teknik har exploderat de senaste åren. Oculus köptes av Facebook 2014 för flera miljarder och samtidigt investerar jättar som Google, Samsung och HTC hundratals miljoner – om inte miljarder – i egna headset.

Även Microsoft har sedan tidigare satsat på den nya tekniken, i form av AR-headsetet Hololens. Jag har själv fått möjligheten att testa headsetet, och från ett amatörperspektiv förefaller tekniken ha en fullkomligt enorm potential.

Det huvudsakliga problemet för Hololens är dock att det kräver enorm processorkraft att driva. Virtuella grafiska element ska blandas in i användarens vanliga synfält, ovanpå den verkliga världen.

Om bolag och personer ska ha någon nytta av Microsofts headset kräver det att det att maskinen är tillräckligt snabb och smidig så att man inte går tillbaka till sin vanliga dator igen.

Simplygons teknik fixar just det här problemet. Genom algoritmer kan man komprimera 3D-modeller så att de inte blir onödigt detaljerade, vilket i sin tur kräver mindre processorkraft.

Microsoft ligger onekligen redan långt framme på området men konkurrenterna flåsar dem i nacken. Nu återstår att se om Simplygon kan hjälpa jätten att dra ifrån de andra techjättarna.

Läs mer