Lundabolaget Qlik köper startup från Göteborg – Almi Invest cashar in när Idevio säljs

Almi Invest Qlik
Lundabolaget Qlik köper startup från Göteborg – Almi Invest cashar in när Idevio säljs

Jonas de Lange

Reporter

Almi invest cashar in när Qlik köper Göteborgsbolag.

För snart ett år sedan kunde Breakit berätta om att det då börsnoterade analysbolaget Qlik var på väg att säljas. Då hade flera riskkapitaljättar redan lagt bud. Lundabolaget har sedan en tid tillbaka sitt huvudkontor i USA och vd:n Lars Björk spåddes bli en av vinnarna i en potentiell affär. I somras blev affären klar och bolagets köptes av amerikanska Thoma Bravo för 25 miljarder kronor.

Nu har Qlik med nya ägare alltså gjort ett eget förvärv. Det handlar om Göteborgsbolaget Idevio.

Bolaget gör olika kartbaserade tjänster för dataanalys och blir nu ett helägt dotterbolag till Qlik. Den senast tillgängliga årsredovisnignen visar att Idevio omsatte närmare 10 miljoner kronor under perioden juni 2014 - juni 2015.

På samma sätt som Google gör sökning på internet enkelt, så gör vi kartfunktionen enkel och hjälper kunden att lösa sitt affärsproblem, säger Patric Nordström, i ett pressmeddelande.

Han är Idevios vd och grundare och får nu rollen som produktchef för geoanalys på Qlik.

En av säljarna är Almi invest som ägde 15 procent av bolaget innan affären.

“Det är väldigt roligt att Idevio nu får fortsätta att utvecklas inom Qlik, ett svenskgrundat högteknologiskt bolag med stor internationell framgång. Vi är mycket nöjda med vår investering i Idevio”, säger Mats Enegren, investerare på Almi Invest, i pressmeddelandet.

Parterna har valt att inte gå ut med köpeskillingen.

Läs fler artiklar
LÄS MER