Häktades för insiderhandel – här är hemliga krisplanen om Ola Rollén åtalas

Breakit - Häktades för insiderhandel – här är hemliga krisplanen om Ola Rollén åtalas

Foto: TT

Finwire / Breakit

Hexagon har tagit fram en krisplan om bolagets vd Ola Rollén åtalas för insiderbrott.

Mätteknikbolaget Hexagons vd Ola Rollén, som vid sidan av vd-jobbet bland annat investerat i techbolag som Fingerprint, Next Biomteric och Neo Technology, kommer att ta en time-out om han åtalas för insideraffärer i Norge.

Det skriver SvD Näringsliv. Styrelsen för bolaget har samtidigt tagit fram en konkret krisplan med ny tillförordnad vd och delvis ny organisation om Ola Rollén försvinner i en rättsprocess, uppger källor för dagstidningen.

Aktiespararna välkomnar planen.

"Det är rimligt att styrelsen planerar för ett sådant scenario, och att Ola Rollén tar time-out om åtal väcks. Det är bra för Hexagons trovärdighet, säger Joacim Olsson, vd på Aktiespararna", i en kommentar.

Om han senare åtalas och fälls så är svaret från Aktiesparar-toppen att det generella och enkla svaret är att de borde byta ut honom på vd-posten.

Källor till tidningen uppger att styrelsen i det tysta redan utsett en eventuell efterträdare. Stalltipset enligt SvD Näringsliv är att det handlar om vice vd Robert Belkic, som gick in och tillfälligt tog över Hexagon när Rollén satt i häktet.

SvD har sökt Hexagon för en kommentar.

ANALYS: Dröminvesteraren Ola Rollén blev i stället en jobbig kalldusch 

FAKTA: Här är anklagelserna mot Hexagon-vd:n Ola Rollén

• Lördagen den 29:e oktober häktades i Ola Rollén i Oslo, efter ett beslut i Oslo tingsrätt.

• Anklagelsen är insiderhandel i den norska fingerprintkonkurrenten Next Biomterics. Ola Rollén bestrider anklagelsen ”å det starkaste”. 

• Enligt ett pressmeddelande från Ola Rolléns norska advokater gjordes köpet i Next via Greenbridge partners, som då var under etablering, i fjol.

• Ola Rollén kommer inte att kommentera saken innan den norska ekobrottsmyndigheten har kommit längre i sina efterforskningar. Han lovar att samarbeta fullt ut, och hoppas att utredningen kommer att ”bekräfta de faktiska förhållandena så snabbt som möjligt”. 

• ”Enligt vår syn är målet baserat på en felaktig förståelse av de faktiska och rättsliga förhållandena i saken”, skriver Ola Rolléns advokater i ett pressmeddelande. 

Källa: Hexagons pressmeddelande.

Läs fler artiklar
LÄS MER