"Jag tror att Sana i Skam påminner om mig som tonåring"

Left or Right 17 frågor
"Jag tror att Sana i Skam påminner om mig som tonåring"

Erik Wisterberg

Reporter

Lisa Rytter ser modeappen Left or Right, som hon grundat ihop med Sofi Fahrman, som sin största yrkesmässiga bragd.

Nu är det entreprenören och Sverige-chefen Lisa Rytters tur att grillas i Breakits helgserie 17 frågor.

1. Vad sysslar du med?

Jag är medgrundare till sociala feedback appen Left or Right samt Sverige-chef för digitala byrån MRVLS.

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

Antagligen något helt motsatt. En av mina absolut roligaste tjänster var när jag som 16-åring sålde damstrumpor på NK en sommar. Att gå in i något supernischat och hjälpa andra känns helt rätt. I och för sig inte så långt ifrån det jag gör idag. Alternativt att arbeta som skidlärare eller yogainstruktör. Är rätt vass på skidor men är urusel på yoga. Känns som att det vore skönt att jobba med kroppen, bo i Alperna eller på någon tropisk ö och bara ägna sig åt fysisk aktivitet hela dagarna. Dricka vin chaud eller kokosvatten och fullkomligt gå upp i konceptet.

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

Jag älskar god mat och har sett att det har utvecklats en supercool robot av Moley Robotics som läser in recept och sedan lagar maträtterna. Skulle passa mig perfekt just nu när tiden inte riktigt räcker till.

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

Har mycket svårt för småsinthet, skitsnack och när man gör sig rolig på någon annans bekostnad, framförallt i grupp. Var trubbigare när jag var yngre, men blir mjukare för varje år som går. Nu tycker jag den finaste egenskapen som finns är att vara snäll.

5. Hur mår du just nu?

Bra! Känner mig glad.

6. Vilken är din största bragd någonsin?

Yrkesmässigt så är det resan vi under 2016 påbörjat med startupen Left or Right, de fantastiska investerare vi fick in och den enorma potentialen som jag ser i produkten.

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?

Jag skulle vilja leva som min farmor Greta. Hon har varit död i säkert femton år men jag undrar hur det var att vara hon. Såg precis ett avsnitt av Historiens Vingslag som av en händelse hette ‘Oscar och Greta och huset de byggde’. Den handlar om ett par i mina farföräldrars ålder som bodde på Bergslagsvägen i Bromma. Det märkliga är att mina farföräldrar också hette Oscar och Greta och bodde på en gata som hette Bergslagsvägen, fast inte i Bromma utan i Finspång. Dokumentären var så otroligt stark och även fast det enbart är 70-100 år sedan, var allting från värderingar till möjligheter så annorlunda mot den värld vi lever i idag. Jag blev väldigt tagen av dokumentären. Så därför - Greta Rytter.

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

För nutiden har internet en given förstaplats. Utöver det är Facebook värt att nämna, som idag har gått från att vara enbart ett socialt medie till att snarare vara en digital infrastruktur.

9. När är du som mest produktiv?

När jag behöver! Är verkligen som allra mest produktiv när jag har riktigt tighta deadlines och mycket att göra.

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

Är helt inne i Netflix-serien Elementary nu, så det skulle vara en städad version av Sherlock Holmes. Eller Sana i SKAM, vill lite självgott tro att hon påminner om mig när jag var tonåring.

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

Mycket enkel fråga! Skulle lägga alla pengar i vårt startup Left or Right. Jag tycker vi har en kommersiell strategi som känns väldigt spännande samtidigt som appen löser ett reellt behov för konsumenterna.

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

Säkert mer eller mindre hela tiden i min tonåriga gudsons tycke. Dock är min omgivning vänlig nog att inte påpeka det.

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

Vilken techkändis som helst hade känts malplacerad vid en familjehögtid. Om någon, så hade Elon Musk potentiellt skurit sig med min släkt. Läser en bok om honom och förstår att han är rätt speciell. Plus att det är struligt med engelska för äldre släktingar.

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

Dator och värmespolar. Vill alltid ha möjlighet att rycka in om det skulle krävas, sedan tycker jag att det är härligt att vara snygg i håret.

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?

De är ofta lite säregna men med hög energi och ett driv, snälla och positiva.

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?

Skulle verkligen vilja kunna stanna tiden. Om inte det går skulle jag vilja bli bättre på att leva i nuet. Är ofta flera tankar fram och är väldigt ivrig.  

17. Hur skulle du helst dö?

Mycket jobbig fråga. Är så sjukt kär i livet så har svårt att tänka tanken. I så fall gå bort i sömnen när jag är riktigt, riktigt gammal. Gärna exakt samtidigt som min man. Döden är så fruktansvärd sorglig.

Läs fler artiklar
LÄS MER