Sök

Skånsk allians mellan Grannsaker och Swiftcourt ska ge tryggare lån

SwiftcourtGrannsaker

FOTO: Pressbild Grannsaker

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Grannsaker gör det möjligt för grannar att låna saker som triangakök och gräsklippare av varandra. Nu startar bolaget ett samarbete med den digitala tvistelösaren Swiftcourt, för att fler ska våga låna ut.

Bolag som Airbnb och Uber har gjort den så delningsekonomin, trenden att människor lånar saker av varandra via digitala plattformar, till en het företeelse i techindustrin.

Ett av problemen som alla bolag i sektorn brottas med är vad som händer om långivaren och lånaren blir osams - till exempel om prylen som har lånats ut går sönder (eller ännu värre: någon trashar din lägenhet).

I Skåne, där Grannsaker har startat sin verksamhet, är ett intressant samarbete på gång som kan vara början på en lösning.

Målet för Grannsaker är att ha över 5 miljoner utlåningar per år. För att få potentiella utlånare att känna sig säkrare ska bolaget inleda ett samarbete med Malmö-startupen Swiftcourt som specialiserar sig på att lösa tvister som uppstår på nätet.

Swiftcourt tog i förra veckan in 4,5 miljoner kronor i riskkapital från bland andra det danska riskkapitalbolaget Seed Capital.

“Vi såg lite beröringspunkter så vi har haft en dialog under två månader om hur vis ska kunna integrera deras tjänst på Grannsaker. Det är extra kul att hitta beröringspunkter med andra spännande startups”, säger Niclas Bergkvist som är grundare på Grannsaker.

Han berättar att Grannsaker redan i dag har ett skydd för den som lånar ut i form av utökad id-kontroll, men att användarna efterfrågat ytterligare skydd för att våga låna ut saker med högre värden.

“När det blir tvister är det oftast om så pass små belopp att det inte är lönt att gå till tingsrätten och då såg vi en möjlighet med Swiftcourt”, berättar Niclas Bergkvist.

Tjänsten kommer att vara integrerad i hemsidan någon gång efter sommaren. Då kommer den som lånar ut att kunna välja olika nivåer av skydd.

“Den som lånar ut en sak sätter alltid premisserna på vilka skydd de kräver. Sedan är det den som lånar som får välja om de vill betala de sakerna. Med alla säkerhetsdelar kommer det ändå att kosta under 50-lappen”, säger Niclas Bergkvist.

Grannsaker passerade förra veckan 1200 användare och har nu en tillströmning på 50 personer om dagen.

Niclas Bergkvist berättar att kommunala hyresrättsföreningar också har intresserat sig för företaget som en del i deras miljöpolicy och en service till hyresgästerna.

“De överväger att köpa in saker för att sedan kunna låna ut dem via Grannsaker”, berättar Niclas Bergkvist.

Bolagets verksamhet är förstås ännu sin linda. Men på sikt kan Grannsaker och liknande bolag bli ett hot mot företag som säljer trädgårdsutrustning och andra prylar som bara används ett par gånger i månaden. Ju fler grannar som lånar av varandra desto färre gräsklippare behöver köpas.

Läs mer