Pacemaker-investerare startar ny fond – riktar blickarna mot Sverige

Capital A PartnersButterfly Ventures

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Amerikanska Capital A Partners har tidigare investerat i den svenska musikstartupen Pacemaker. Nu startar riskkapitalbolaget en ny fond och satsar 230 miljoner kronor på nordiska startups.

Investeringsklimatet är utan tvekan stekhett. Under fjärde kvartalet 2016 genomfördes fler kapitalrundor än någonsin tidigare i Sverige - över 100 stycken.

Och nu kommer ytterligare en spelare in på banan för såddinvesteringar.

Det handlar om South Carolinas mest aktiva såddinvesterare Capital A partners som nu startar en egen nordisk fond på närmare 230 miljoner kronor. Fonden kommer vara baserad i Finland och görs tillsammans med finska Butterfly Ventures. 

Hittills har drygt hälften av beloppet samlats in till fonden.

"Det känns fantastiskt! Vi har verkligen längtat efter att berätta för folk. Nu kan vi äntligen gå ut med vem vår nya partner är och börja investera mer lokalt", säger Tanya Marvin-Horowitz, Capital A:s Stockholmsbaserade partner.

Varför satsar ni på Norden?

"Jag har bott här i tre år och imponeras ständigt av mängden startups och tekniknivån i regionen. Det är därför vi gör en egen fond istället för att investera via vår amerikanska fond. Vi kände att vi behöver en mer lokal närvaro för att kapitalsera på bolag i tidiga stadier, samtidigt som portföljbolagen kan dra nytta av vårt befintliga nätverk i USA", säger Tanya Marvin-Horowitz.

Vilka branscher riktar ni er mot?

"Deep tech (teknikintensiva företag, reds. anm.), internet of things, AI, virtual reality och andra relaterade branscher."

Capital A har sedan tidigare investerat i bland annat den svenska musikstartupen Pacemaker.

Läs mer