Hon är Izettles nya toppchef: "Notering är ett realistiskt scenario”

Hon är Izettles nya toppchef: "Notering är ett realistiskt scenario”

Maria Hedengren ska hålla i pengarna på Izettle. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

Maria Hedengren ska ta Izettle till nästa nivå.

Izettle växer snabbt, men har ännu långt kvar till lönsamhet. För 2015 var förlusten nästan lika stor som omsättningen. 

I samband med att bolaget nu lånar 440 miljoner kronor målar vd:n Jacob De Geer i en intervju med Di Digital upp tre möjliga framtidsscenarion. 

• Att fortsätta på nuvarande väg och ta in ännu mer riskkapital i jakten på lönsamhet. 

• Att likt Spotify, ett annat bolag som växt med minusresultat, förbereda Izettle för en börsnotering.

• Konsolidering, att Izettle blir uppköpt. 

Det senare alternativet är en väg som Jacob De Geer helst undviker. 

”Det är verkligen inte vår ambition, utan det är att bygga Izettle till en ny typ av finansiell tjänsteaktör under de närmaste tio åren”, säger han till Di Digital.

Nu kommer vad som kan tolkas som en liten ledtråd till framtiden för Izettle. Maria Hedengren plockas in som ny finanschef (CFO). Hon ska ”leda förberedelserna med de processer och finansieringsplaner som krävs för Izettles nästa fas”, enligt bolaget. 

Själv menar Maria Hedengren att Izettle står inför en ny fas i sitt liv. 

”Izettle växer väldigt snabbt och jag trivs med att hjälpa bolag att växa snabbt, men under ordnade former gällande styrning och arbetssätt”, säger hon till Breakit.

Maria Hedengren kommer från närmast Net Ent noterat på Stockholmsbörsen, ett bolag som är leverantör av system till några av världens stora onlinecasinon. 

Valet av finanschef skulle kunna vara ett tecken på att Izettle jobbar mot en börsnotering i framtiden. 

”En börsnotering är ett av flera möjliga framtidsscenarion. Det finns inga beslut tagna kring det, men en notering är ett realistiskt alternativ”, säger Maria Hedengren som smygstartade sitt arbete på Izettle i december. 

Vad kommer du att göra rent konkret det kommande året?

”Dels handlar det om att införa mogna rutiner kring hur man jobbar med styrning, dels handlar det om att jobba med ledarskapet. Hur stöttar man och utvecklar chefer i ett bolag som växer så snabbt? Hur skapar man de bästa förutsättningarna styrningsmässigt och kulturellt för bolaget?

I Izettles tidiga historia var medgrundaren Magnus Nilsson finanschef. Sedan 2013 har Stewart Roberts haft det ansvaret. Stewart Roberts blir kvar i Izettle men ska framöver fokusera på sitt uppdrag som ”executive vice president”.

Läs fler artiklar
LÄS MER