Sök

Izettles dolda jätterunda – fyllde kassan med över 100 miljoner

Izettle

Izettles vd Jacob De Geer. Foto: Alexander Donka samt TT.

Breakit

Breakit

Izettle har i det tysta fyllt på kassan med 130 färska miljoner kronor, kan Breakit avslöja. En ny tung ägare kliver in i Jacob De Geers skapelse.

"Med vår nuvarande budget räcker vårt kapital tills vi når lönsamhet", sade Izettles grundare och vd Jacob de Geer till Breakit i somras i samband med att betalbolaget redovisade en förlust på 295 miljoner kronor

Bolaget har sedan starten tagit in närmare 1,5 miljarder kronor i riskkapital. Den nuvarande finansieringen skulle räcka tills att Izettle kan redovisa svarta siffror.

Detta om inte eventuella förvärv, expansion till nya marknader utanför den nuvarande affärsplanen eller en uppskruvad expansionstakt skulle bli aktuell. 

Breakit kan nu avslöja att Izettle i all tysthet genomfört en stor kapitalanskaffning.

I slutet av sommaren plockade bolaget in 130 miljoner kronor via två nyemissioner. 

Ett antal tidigare ägare deltog i nyemissionen, som sker via preferensaktier:

• Intel Capital, It-jätten Intels investeringsgren, pumpade in 48,5 miljoner kronor.

• Polska MCI Techventures köpte aktier för 33 miljoner kronor. 

• Andra tidigare Izettleinvesterare som Creandum, Northzone och storägaren Cleantech Europe tar mindre poster i nyemissionen.

Men även en helt ny ägare gick i somras in i Izettle, enligt dokumenten som först nu skickats in till Bolagsverket. Ernströmgruppen, ett anrikt investeringsbolag grundat 1918, investerade knappt 10 miljoner i Izettle.

Fabian Hielte, vd för Ernströmsgruppen, var en av investerarna i den nyemission som ska rädda det problemtyngda tidningsbolaget Stampen. Förutom det nya innehavet i Izettle har Ernströmgruppen investerat i en rad industri- och teknikbolag exempelvis Armatec (VVS), Erab (energi) och Rec Indovent (ventilation).

Izettles ledning har hittills inte velat svara på frågor kring nyemissionen. Men sannolikt har pengarna delvis använts för uppköpet av den brittiska kassapunktsutmanaren Intelligentpos. Några finansiella detaljer kring den affären har inte varit kända, förutom att förvärvet skulle ske med kontanter och aktier i Izettle. 

Dokument från Bolagsverket, som uppmärksammats av ägardatabasen Vembi, visar nu att grundarna Robin Knox och Paul Walton, samt tre nyckelpersoner, tilldelas Izettleaktier till ett värde av sammanlagt 28 miljoner kronor. 

Izettle grundat 2010 av Jacob De Geer och Magnus Nilsson utmanar betalbolagen genom att erbjuda en kortläsare som förvandlar en vanlig surfplatta eller smartphone till en kassa. Under de senaste åren har ytterligare produkter, som en finansieringstjänst för småföretagare, adderats. 

Izettle finns i dagsläget på 12 marknader i Europa. I USA finns Square, som har ett liknande erbjudande. Square har nyligen aviserat ett intåg i Europa. 

Värderingen på Izettle i nyemissionen från i somras landade på 4,2 miljarder kronor. Det är samma värdering som rapporterades när Izettle 2015 tog in 570 miljoner kronor.

ERIK WISTERBERG/JONAS DE LANGE

Fakta: Här är Izettles 10 största ägare

Uppgifterna kommer från Izettles extra bolagsstämma 28 december 2016. 

1. Index Ventures, 12,5%

2. Cleantech Europe, 11,9%

3. Ichip Holding AB (Jacob De Geer/Magnus Nilsson), 8,3%

4. Jacob De Geer 8,1%

5. Intel Capital Corporation 7,6%

6. SEB/Seb Trygg Liv, 5,9%

7. Creandum, 5,3%

8. Northzone 4,9%

9. Dawn Capital, 3,7%

10. Santander 3,1%

Läs mer