Spotify-veteran greppar ordförandeklubban i fintechstartupen Cryex

Northzone Cryex
Spotify-veteran greppar ordförandeklubban i fintechstartupen Cryex

Krister Nilsson och Cryex vd Lotta Eek. Foto: Privat samt press

Jonas de Lange

Reporter

IT-entreprenören och Spotify-veteranen Krister Nilsson tar sig an rollen som styrelseordförande i Cryex.

Turerna kring valutabörsen Cryex har varit många det senaste året, med både stora investeringar och avhopp.

Bolaget grundades med ambitionen att skapa en slags växelbörs för kryptovalutor som bitcoin. Redan innan lanseringen valde man dock att lämna bitcoin-spåret och istället satsa på att bli en marknadsplats för valutor i största allmänhet.

Det ledde bland annat till att två av grundarna hoppade av bolaget. Även bolagets styrelseordförande Frans Lindelöw lämnade Cryex för att bli vd på Skandiabanken.

Våren 2016 kunde Breakit avslöja att det fanns tvivel om bolagets vidare drift på grund av kapitalbrist och att ägarna fick gå in och rädda bolaget.

Av tidigare rapportering framgår även att bolaget planerat en finanseringsrunda på 15 miljoner dollar, alltså över 100 miljoner kronor, under hösten 2016. Det finns dock inga offentliga handlingar som indikerar att så har skett.

Nu har i alla fall vissa vindar vänt för bolaget. Offentliga handlingar visar att man fått på plats en ny styrelseordförande: Krister Nilsson.

Han har tidigare haft ledande roller i en rad techbolag. Bland annat var han operativ chef på Spotify under två år och är även medgrundare till börsbolaget Cell Network.

De senaste fem åren har han jobbat inom Telia-koncernen – senast på telekomjättens investeringsarm Telia X.

Huruvida han har investerat i bolaget eller endast tagit ett styrelseuppdrag är dock oklart. Krister Nilsson har själv avböjt att kommentera sitt nya uppdrag för Breakit.

2015 tog bolaget in 84 miljoner kronor i riskkapital.

Läs fler artiklar
LÄS MER