11 heta technyheter som du kanske missade under jullovet

Breakit - 11 heta technyheter som du kanske missade under jullovet

Elina Berglund, Jarno Vanhatapio och Jacob De Geer. Foto: Alexander Donka, Sara Lindh & Niclas Elmrin.

Erik Wisterberg

Reporter

Nedkopplad under julledigheten? Breakit ger dig nyheterna du behöver ha koll på för att starta 2017.

Under de senaste två veckorna har en osedvanligt stor andel av Breakits intervjuobjekt svarat i telefon i skidbacken. Det tycks som om i alla fall en del av Sveriges tech-vd:ar och startup har unnat sig ett jullov.

Avkoppling och nedkoppling är viktigt. För dig som gjort annat än att läsa Breakit under julledigheten kommer här ett axplock av nyheterna du bör ha koll på. Trevlig läsning!

Fler toppchefer lämnar Klarna...

Malcolm Kemp är den senaste toppchefen att lämna Klarna. Det kunde Breakit avslöja den 3 januari.  Breakits kartläggning i november visade att 15 högt uppsatta personer på bolaget slutat bara det senaste året. Nu visar det sig att ytterligare åtta chefer lämnat bolaget.

… och några avhoppare startar eget

Flera av de tidigare Klarna-cheferna har startat egna bolag. Det senaste i raden är Stoer, en tjänst som digitaliserar bolåneprocesser åt bankerna. Bakom bolaget står Klarnas tidigare CIO Pär Isaksson samt Niklas Hjelmsäter, tidigare finanschef ochaffärsutvecklingschef på Klarna.

#OMG: Ska Google köpa Soundcloud?

Det har tidigare ryktats om att Spotify skulle köpa den svenskgrundade musiktjänsten Soundcloud. Så verkar det inte bli. Den 3 januari kom (obekräftade) uppgifter om att Google funderar på att köpa den förlusttyngda tjänsten som älskas av musiker och dj:s.

#OMG2: Google köper Umeå-startup

Limes Audio grundades 2007 av Fredric Lindström och Christian Schüldt som då doktorerade inom signalbehandling. Sju år senare står det klart att deras bolag köps upp av sökjätten Google. Sannolikt handlar affären om att Google vill förbättra ljudkvaliteten på sin tjänst "Google Hangouts".

Pengaregnet fortsätter...

Riskkapitalet fortsätter att flöda in i Sveriges techindustri. Spar-appen Qapital, som fokuserar på den amerikanska marknaden plockade in 41 miljoner kronor, kunde Breakit berätta den 29 december – och mer ska det bli. Redan den 3 januari kom nyheten om vad som lär bli en av de största kapitalrundorna under 2017. Riskkapitalbolagen Northzone och Eequity investerar 140 miljoner kronor i modesajten NA-KD.

… och här är Breakits kartläggning av alla kapitalrundor 2016

Breakits reporter Jonas De Lange slet ändå in mot julafton för att ge dig den totala sammanställningen av alla riskkapitalrundor under 2016. Det, om något, är Breakits måste-läsning, för dig som slappat under julen.

Spoiler: Det blev ett historiskt rekord med 16,8 investerade miljarder. Här hittar du listan över de 100 största kapitalrundorna.

Beslut under mellandagarna: Jacob De Geer kliver av

Två saker stod på dagordningen när betalutmanaren Izettle hade extra bolagsstämma den 28:e december. Dels klubbades ett nytt incitamentsprogram. Dels valde stämman att välja in en ny ledamot till Izettles styrelse – för att ersätta grundaren och vd:n Jacob De Geer. Läs mer här.

Natural Cycles hejdas av reklamstopp

Fertilitetsappen Natural Cycles inledde 2017 med att berätta om svag tillväxt. Orsaken? Bland annat det reklamstopp som bolaget gick in i efter att ha blivit uppläxat av Reklamombudsmannen.

Bitcoinkursen åker berg- och dalbana

Man kan komma med välgrundade spaningar – men vad som egentligen styr kursen på kryptovalutan Bitcoin är det få som har full insikt i. Klart är att kursen i början av 2017 för första gången på tre år klättrade över 1.000 dollar. Några dagar senare rasade kursen med 20 procent – på bara några timmar.

Stjärnentreprenörens fyrhjulingsbolag köps upp

Sam Nurmi har inte bara grundat Pingdom och Dooer. Han har också investerat i Zoomability, som utvecklar eldrivna fyrhjulingar som gör det möjligt för personer med funktionshinder att ta sig fram i svåra terränger. I dagarna köptes bolaget upp av New Equity Ventures.

Breakits resultat avslöjas

Sist men inte minst gick Breakit, sannolikt som första mediebolag i Sverige, ut med siffror över omsättning och resultat. Hur det gick? Det kan du läsa här.

Läs fler artiklar
LÄS MER