Det finns galningar överallt – därför är säkerhetsbranschen en framtida vinnare

Det finns galningar överallt – därför är säkerhetsbranschen en framtida vinnare

Viggo Cavling

Krönikör

"Säkerhet tar tid, skapar byråkrati och risken att drabbas är minimal. Ändå tror jag att ökad säkerhet kommer att bli en vinnare i framtiden", skriver Viggo Cavling.

Nu är jag tillbaka i Sverige efter ett tio dagar långt besök i Israel, världens hetaste startup-land efter Silicon Valley. Läser ikapp och funderar vad på 2017 bär i sitt sköte. Året inleddes med att en galning gick in på en nattklubb i Istanbul, en av mina favoritstäder och sköt ihjäl 39 personer. Nattklubben ligger på den europeiska sidan av staden precis vid en bro över Bosporen. IS har nu tagit på sig skulden för dådet. Det känns som en dålig repris på Berlin, Nice, Paris… Terrorn som vi förr, alltså när jag var ung för för 20 år sedan, trodde bara bodde i Mellanöstern är nu en lika självklar del av vår europeiska identitet som EU.

Jag vet att antalet döda i Syrien bara den senaste månaden inte kan jämföras med antalet döda i Europa de senaste åren, men känslan av att det som bara kunde hända där nu också händer här är stark. Och trots att vi – speciellt i Sverige – vill vara logiska och rationella varelser så är vi människor till absolut största del styrda av känslor. Det är så våra hjärnor är konstruerade sedan 40.000 år tillbaka och det har inte förändrats nämnvärt av den digitala revolutionen eller den första agrara revolutionen för 12.000 år sedan. Då gick vi från att vara jägare till att bli bönder.

Trots enorma förändringar i våra levnadsvillkor under 40.000 år har våra drivkrafter inte förändrats speciellt mycket. Vi pendlar mellan att vilja sitta i soffan eller grottan och mysa och att gå ut och upptäcka något nytt. Det senare har lett fram till den digitala revolutionen och vi idag är  7 miljarder människor på vår planet. Men det senare händer bara när vi känner att vi mår bra. Att vara trygg är basplattan som vi kan bygga våra (luft)slott på. Följaktligen är jag övertygad om att den sektor som kommer att växa i Breakits bevakningsområde de kommande åren är säkerhet. I Tel Avivs startup-universum är Cyber Security nummer tre, efter ettan sociala medier och tvåan marknadsföring före bland annat e-hälsa, e-handel, fintech och IOT.

Jag kan konstatera att ingen i Breakits framtidspanel nämner säkerhet som något som är kommer att vara på modet 2017. Jag är också av princip motståndare mot mer säkerhet. Jag tycker att mer säkerhet bara tar en massa tid, skapar byråkrati och att risken för att jag eller någon nära mig ska drabbas är minimal.

När vi bodde på savannen i Östra Afrika var det rationellt att vara rädd för allt utanför grottan, men i dag är det inte vettigt. Ändå tror jag att ökad säkerhet kommer att bli en vinnare i framtiden. Detta gäller både i vårt digitala universum och vårt faktiska. För tyvärr kan AI inte skydda oss från galningar som mannen i Tel Aviv. AI kan bara hjälpa själar som vill utvecklas, inte dem som vill vrida utvecklingen tillbaka till medeltiden.

PS: Är i Malmö denna vecka. Har du lust att berätta om din skånska startup så skicka ett mejl så tar vi en kaffe på Minc.

Läs fler artiklar
LÄS MER