Spotify drog sig ur – nu påstås Google vilja köpa Soundcloud

Breakit - Spotify drog sig ur – nu påstås Google vilja köpa Soundcloud

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Google uppges vilja köpa svenskgrundade Soundcloud – till reapris.

Det är musiksajten Music Business Worldwide som kommer med de uppseendeväckande uppgifterna att Google vill köpa musiktjänsten Soundcloud.

Sajten hänvisar till källor inom musikindustrin.

Så sent som i december rapporterades det att Spotify, som enligt Financial Times under en längre tid varit i diskussioner om ett uppköp av Soundcloud, dragit sig ur förhandlingarna. Orsaken ska bland annat ha varit prislappen på 1 miljard dollar samt att Spotify var varit oroliga för att uppköpet skulle kunna ha negativ inverkan på Spotifys planerade börsnotering.

Ska man tro MBW:s källor så verkar prislappen på det förlusttyngda streamingbolaget – som ofta beskrivs som ett Youtube för musik – nu ha sänkts kraftigt. Enligt sajten förhandlas det nu om en affär på 500 miljoner dollar, motsvarande 4,6 miljarder kronor. 

Den prislappen låter förvånansvärt låg med tanke på att Twitter investerade i Soundcloud till en värdering på 5,8 miljarder kronor.

Men i övrigt är uppgifterna långt ifrån orimliga. För både Google och Soundcloud skulle en affär av den här typen innebära en rad synergier. Google äger sedan tidigare Youtube, som är Soundclouds motsvarighet inom video, men som saknar en etablerad och renodlad musikstreamingtjänst. Detta samtidigt som tungviktare som Apple och Amazon redan har tagit klivet in på musikmarknaden.

Via ett förvärv av Soundcloud skulle Google få en etablerad tjänst som idag attraherar fler användare än exempelvis Spotify. En tjänst som dessutom redan har de viktiga avtalen med skivindustrin på plats.

För förlusttyngda Soundcloud, som omsatte 164 miljoner kronor under 2014, lockar naturligtvis Googles enorma resurser som kan bidra till att sprida musiktjänsten till långt fler användare.

Med andra ord: En högintressant affär som kan skaka om streamingmarknaden i grunden.

Soundcloud grundades av svenskarna Erik Wahlforss och Alexander Ljung. Bolaget har sitt huvudkontor i Berlin.

Läs fler artiklar
LÄS MER