Klart i dag: Genombrottsorder för Tobii från pc-jätten Acer

Breakit - Klart i dag: Genombrottsorder för Tobii från pc-jätten Acer

Foto: Tobii.

Erik Wisterberg

Reporter

Tobii uppger att bolaget levererar teknik till en dator som är världens första i sitt slag.

Det svenska eyetrackingbolaget Tobii har gett svårt funktionshindrade människor förmågan att styra datorer med sina ögon, och på så sätt kunna kommunicera med omvärlden. 

Målet är även att förändra sättet på vilket vi kommunicerar med datorer generellt. 

Tidigare har Tobii utvecklat lösningar för gamers. Nu kommer ett tecken på att bolagets teknologi kan vara på väg mot en bredare marknad. 

Eyetracking-plattformen Tobii IS4 finns i den nya versionen av Acers premium-lap top V 17 Nitro Black Edition, som släpps i februari. 

”Acer V Nitro är världens första laptop med eyetracking som riktar sig till konsumenter generellt. Det är väldigt spännande att se eyetracking bereda väg från tillbehör till bärbara speldatorer, spelmonitorer, mobiler och nu även mer generella premiumdatorer. Allt detta har hänt under loppet av det gångna året”, säger Oscar Werner, affärsområdeschef för Tobii Tech, i ett pressmeddelande. 

Användarna ska bland annat kunna styra musen, välja program och välja zoompunkt med sina ögon i kombination med datorns styrplatta. 

Tobii har många år av stark tillväxt bakom sig, men är inte lönsamt. Under årets första tre kvartal omsatte bolaget 747 miljoner kronor och redovisade ett rörelseresultat på -57 miljoner kronor.

I mellandagarna plockade Tobii in närmare en halv miljard i en företrädesemission

Läs fler artiklar
LÄS MER