Se klippet där Jay Z dissar Spotify och Youtube under Tidal-konsert

Spotify Tidal
Se klippet där Jay Z dissar Spotify och Youtube under Tidal-konsert

Penn State/Flickr

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Tidal-ägaren och rapparen Jay Z gick till attack mot Youtube och Spotify i samband med en konsert under gårdagen.

Förra veckande skickade Spotify-grundaren Martin Lorentzon en kaxig passning till Jay Z när han på ett evenemang i Stockholm konstaterade att "I've got 99 problems – and Jay Z is not the one I'm thinking about", som en referens till Jay -låten "99 problems".

Nu verkar det som att dissandet fortsätter – fast den här gången är det Tidal-ägaren Jay Z:s tur att attackera tillbaka.

Rapparen uppträdde igår med konserten "B-side Tidal" som strömmades live på hans nya musikplattform Tidal. I samband med detta passade den både hyllade och kritiserade rapparen på att skicka iväg ett gäng dissar till bland annat Youtube och svenska Spotify.

Tidal-ägaren rappade bland annat att ”Det känns som att Youtube är den största boven i dramat” och att de ”betalar dig bara en tiondel av det du egentligen ska få”.

Han fortsatte därefter med rader som: ”You know niggas die for equal pay, right? You know when I work, I ain’t your slave, right?” och konstaterade att ”jag är the bad guy eftersom jag inte följer strömmen”.

Därefter kom han in på Spotify.

”You bought 9 iPhones and Steve Jobs is rich
Phil Knight worth trillions, you still bought those kicks
Spotify is 9 million – they ain’t say shit.”

Exakt vad han åsyftar med de första två raderna är det nog bara Jay Z själv som vet, men en vild gissning är att det kan ses som ett svar på den kritik som riktats mot att Tidal är ett sätt för rika artister att bli ännu rikare. Att det är hyckleri eftersom ingen klagar när en Apple eller Nike-grundare tjänar stora pengar på sina produkter.

Spotify-raden skulle i sin tur kunna syfta på att Spotify ”enbart” har 9 miljoner betalande användare (vilket är en felaktig siffra) samt att det svenska bolaget inte vill bemöta deras påstående att Tidal betalar ut ett högre royalty-arvode till artisterna. Att Spotify är tysta eftersom de vet att Tidal har rätt.

Rapparen konstaterade därefter att:

”Jag vet att de försöker lura dig.
Spenderar miljoner på media och försöker förvirra dig”

Raderna är i linje med den kritik som Jay Z bland annat framfört på Twitter, där han insinuerat att några ej nämnda bolag har bedrivit en medial kampanj mot hans musiktjänst.

Spana in videon nedan!

 

Läs fler artiklar
LÄS MER