Avhoppen på Klarna fortsätter – nu lämnar ytterligare 8 chefer

Klarna
Avhoppen på Klarna fortsätter – nu lämnar ytterligare 8 chefer

Malcolm Kemp, Lisa Edström, Jens Saltin och Soufian Berrahmoune, alla tidigare Klarna-chefer. Foto: Pressbild samt privat.

Jonas de Lange

Reporter

För några månader sedan avslöjade Breakit att 15 högt uppsatta chefer lämnat betaljätten Klarna. Nu står det klart att ytterligare 8 chefer har försvunnit.

Efter tre år på Klarna – de senaste två som högsta chef för HR-avdelningen – väljer Malcolm Kemp att lämna bolaget.

“Det var ett svårt beslut att fatta. Jag har min bas i Storbritannien där jag har min familj men jag reser till Stockholm varje vecka och är jag inte där måste jag åka till Tyskland eller USA. Tre år med den typ av livsstil kan vara påfrestande och jag har nått en punkt där jag känner att jag måste hitta nästa utmaning närmare hemmet så jag får mer tid med familjen”, skriver Malcolm Kemp i ett mejl till Breakit.

Han är den senaste i en lång rad chefer som har hoppat av. I november i år hade Breakit letat fram 15 högt uppsatta personer på bolaget som slutat bara det senaste året. Nu visar det sig att ytterligare 8 högt uppsatta personer har slutat under samma tidsperiod.

När Breakit pratade med Jesper Wigardt, presstalesperson på Klarna, i november menade han att det inte är särskilt uppseendeväckande.

“Jag skulle säga att den här personalomsättningen är ganska naturlig eftersom vi växer så snabbt. Det gäller både chefsnivå och personalnivå. Vi förändras fortfarande hela tiden och ungefär dubblar storleken på bolaget vartannat år”, sade Jesper Wigardt då.

I samband med vår tidigare kartläggning pratade vi med flera personer som vittnade om turbulens och missnöje internt på Klarna. Det är dock inget intryck Malcolm Kemp ger.

“Klarna har varit en otrolig utvecklingsresa för mig. Jag har varit en del av bolaget i en tid av enorm tillväxt och succé. När jag ser tillbaka på tiden är jag glad att jag har kunnat göra en positiv skillnad gällande hur vi attraherar och håller kvar talanger i världsklass. Jag har verkligen gillat den här utmaningen och jag är stolt över teamet jag har jobbat med”, skriver han.

Här är listan på nya chefer som har hoppat av:

Malcolm Kemp, slutar mars 2017 efter tre år på bolaget

Klarnas högsta HR-chef sedan snart två år tillbaka. Året innan hade han titeln “Talent Aquisition Director” som kan översättas till rekryteringschef. Gör sin sista dag i mars i år.

Soufian Berrahmoune, slutade december 2016 efter ett år på bolaget

Försäljningschefen för små och mellanstora företag i Norden slutar efter drygt ett år på företaget. Breakit har sökt honom för en kommentar men inte fått något svar.

Kristoffer Cassel, slutade december 2016 efter 3,5 år på bolaget

De senaste två åren har han “Vice president of credit offering” på Klarna och även “vice president of consumer products” senaste året. Han har bland annat varit ansvarig för Klarnas mobilapp och bolagets krediterbjudanden.

Lisa Edström, slutade november 2016 efter sju år på bolaget

Jobbade i sju år på Klarnas “compliance-avdelning”, som kan översättas till avdelningen för regelefterlevnad. De senaste 4 åren var hon näst högsta chef på sin avdelning. Numera är hon högsta compliancechef på Sveriges näst största fintechbolag Izettle.

Mats Andersson, slutade september 2016 efter tre år på bolaget

Under tre års tid hade han titeln VP of Engineering på Klarna. Han lämnade bolaget i september i år för att bli konsult och är även rådgivare åt fintechstartupen Stoer.

Jens Saltin, slutade maj 2016 efter sju år på bolaget

En riktig Klarna-veteran som under sina sju år på bolaget haft en rad olika roller. Senast som landschef för Storbritannien. Nu driver han ett eget fintechbolag – Pei. Med sig har han affärsängeln Fredrik Olofsson.

Carl Lindberg, slutade februari 2016 efter 3,5 år på bolaget

Hans senaste roll var chef för internationell försäljning på Klarna. Han är numera kommersiell chef på tryckeristartupen Gelato. Det svensknorska bolaget värderades till 1,5 miljarder kronor i sin senaste kapitalrunda.

Niklas Hjelmsäter, slutade december 2015 efter tre år på bolaget

Slutade i december 2015 och driver sedan ett år tillbaka fintechstartupen Stoer tillsammans med en rad andra tidigare Klarnatoppar, bland annat Klarnas tidigare IT-chef Pär Isaksson.

Läs mer

Paynova gillar grälet mellan Klarna och Qliro – ser möjligheter

Miljardmiss i börsdebutanten Pierce, flyttkaos i Klarna, och en maktfullkomlig Escobar-chef

Techprofilen till attack mot Klarna-bossen: Han håller på med greenwashing

Läs fler artiklar
LÄS MER