Svenska e-sportstjärnorna i Alliance startar eget: "Alltid velat äga ett lag"

Twitch Alliance
Svenska e-sportstjärnorna i Alliance startar eget: "Alltid velat äga ett lag"

Joakim "Akke" Akterhall och Jonathan "Loda" Berg tar sitt Alliance och bildar eget bolag tillsammans med de andra spelarna. Foto: Press

Viviana Canoilas

Reporter

Det svenska e-sportlaget Alliance bryter sig loss från sina tidigare ägare.

Svenskgrundade Alliance är en av e-sportvärldens mest framgångsrika aktörer. Laget spelar bland annat spel som Dota 2, Hearthstone och Super Smash Bros – men det är framför allt Dota 2-teamet, med spelaren Jonathan “Loda” Berg i spetsen, som gjort avtryck.

Laget, som tidigare hette No Tidehunter, grundades 2012 av Jonathan "Loda" Berg, spelkollegan Joakim "Akke" Akterhall och esportagenturen GoodGame. Ägarbilden förändrades dock 2014 när GoodGame köptes upp av streamingtjänsten Twitch och Alliance blev till en oberoende organisation inom Twitch.

Nu går Alliance sin egen väg och bildar ett eget bolag. Beslutet togs efter att Twitch i början av året meddelade att plattformen inte ville äga några egna lag längre.

“Efter meddelandet från Twitch bestämde sig spelarna för att ta över ägandet. Sedan i våras har spelarna arbetat med att få allting på plats”, säger Ludwig Sandgren, strategichef på Alliance.

Ville spelarna det här själv eller kände de sig tvungna till det? 

"De ville det själva. Det här innebär att spelarna får ett större inflytande över varumärket och sin framtid. Man är sin egen och har mer självbestämmande”, säger Ludwig Sandgren.

Ägarna är “ett gäng spelare”, där stjärnspelarna Jonathan Berg och Joakim Akterhall finns med.

I ett inlägg på Medium skriver Jonathan Berg om den nya riktningen som nu Alliance tar.  

"Jag är väldigt glad att Twitch delar vår vision och hjälper oss med de verktyg vi behöver för att växa och utveckla vårt bolag. Vi är väl utrustade för framtiden med stödet och samarbetet med Twitch", skriver han bland annat.

I ett mejl till Breakit utvecklar Joakim Akterhall: 

"Efter att ha spelat i Alliance i nästan 4 år så ska det bli skoj och intressant att få vara med och driva vårt brand på ett annat sätt än att bara spela. Både jag och Jonathan har alltid varit intresserade av hur det är att äga ett lag så det är enormt roligt att få den här chansen!"

Affärsmodellen liknar esportbolaget Ninjas in pyjamas gaming där intäkter ska komma främst via varumärket genom sponsorskap, prispengar och reklamaffärer. 

Någon plan på att växa med hjälp av externt riskkapital, så som e-sportlegendaren Emil "Heaton" Christensens lag Ninjas in Pyjamas, finns däremot inte.

“Visst är det bra att expandera, men vi har inga direkta behov av att växa snabbt och att ta in kapital. Det finns inga sådana planer just nu”, säger Ludwig Sandgren.

Hur mycket ägarna har gått in i bolaget vill han inte avslöja, men säger att det är "i princip inte mycket alls". 

Har ni planer på att ta in nya spelare?

“Det gör vi hela tiden. Alldeles nyligen tog vi in Ostkaka (Sebastian Engwall, Heartstone-spelare, red anm.), som är en av Sveriges bästa spelare”, säger Ludwig Sandgren.

Läs mer

Covid pumpade upp dem och nu går Dynamic Code och Aegirbio ihop – men här är vad som skaver

Twitch slog nya streamingrekord i december

Sex-entreprenörer på Östermalm, padelhall till salu – och stjärnentreprenören med Sveriges billigaste (?) bostad

Läs fler artiklar
LÄS MER