Klart: Facebook köper upp dansk VR-startup

Oculus The Eye Tribe
Klart: Facebook köper upp dansk VR-startup

Foto: Jessica Gow / TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Den danska Tobii-konkurrenten The Eye Tribe har köpts upp av Facebooks VR-bolag Oculus.

Under onsdagen började det cirkulera uppgifter om att Facebook köpt upp det danska ögonstyrningsbolaget The Eye Tribe. Nu bekräftar det Facebook-ägda VR-bolaget Oculus att de står bakom köpet, skriver bland annat Bloomberg.

Enligt Di Digital framgår det även på det danska bolagsverket att Facebook äger 100 procent av bolaget sedan den 15 december i år.

The Eye Tribe utvecklar teknik som analyserar hur våra ögon rör sig när vi använder oss av VR-teknik. Bolaget kan ses som en direkt konkurrent till den svenska börsraketen Tobii som nyligen aviserat en storsatsning på just VR teknik.

Tobiis vd Henrik Eskilsson verkar däremot inte skrämmas nämnvärt av att få giganten Facebook som konkurrent.

”Om det här skulle stämma skulle det generellt sett vara väldigt positivt för branschen, eftersom det är ytterligare ett tecken på att flera av de stora drakarna inom konsumentelektronik visar intresse för eyetracking. Det ökar sannolikheten för att eyetracking-teknologin kommer att användas på bred front”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Facebook, som siktar på att ta fram sociala VR-upplevelser så som att “träffas” i VR och titta på idrott tillsammans, är däremot inte ensamma om att intressera sig för tekniken. Så sent som i oktober köpte exempelvis Google ögonsensorbolaget Eyefluence.

Läs fler artiklar
LÄS MER