Sök

Ny milstolpe: Över 100 kapitalrundor i svenska techbolag sista kvartalet

riskkapital

Foto: Flickr/Mun Seop Jong och press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Under årets sista kvartal har svenska techbolag lockat till sig närmare 3,3 miljarder kronor fördelat på 112 rundor.

Lagom till årets slut har Breakit i vanlig ordning gjort en stor sammanställning av alla rapporterade kapitalrundor i svenska techbolag. För perioden oktober-december är det framförallt en siffra som sticker ut positivt: För första gången har över 100 kapitalrundor stängts på tre månader.

Vi ska dock direkt passa på och kasta in en brasklapp om att det här alltså handlar om rundor som offentliggjorts. Med största sannolikhet har alla större investeringar avslöjats men det är inte otänkbart att en rad ängelinvesteringar på under ett par miljoner inte har offentliggjorts.

Mörkertalen när det gäller de minsta rundorna lär dock vara relativt stabila, så man kan ändå förmoda att antalet rundor totalt sett är större än tidigare kvartal i år.

antal rundor kvartalsvis.jpg

I diagrammet syns inte de 14 kapitalrundor under året med okänt belopp.

Fjärde kvartalet var också den perioden i år som har sett flest stängda kapitalrundor på över 100 miljoner kronor – 6 stycken.

Bland de mest uppseendeväckande kapitalanskaffningarna hittar man bland annat ögonstyrningsbolaget Tobii som tagit in 458 miljoner kronor och databasbolaget Neo Technology som fått in 320 miljoner kronor. Det är dock ingen av de två som tar en plats på prispallen över de bolag som fått in mest kapital under hela året.

Trots antalet rundor är fjärde kvartalet, med 3,28 miljarder kronor, bara näst störst i år sett till den totala summan kapital som tagits in.

Infographic.jpg

I vanlig ordning är det musikjätten som förskjuter statistiken med sin kapitalrunda på hela 8,2 miljarder kronor i januari. Det är en summa som bäst kan illustreras med följande diagram:

Spotify vs resten.jpg

Hur det fjärde kvartalet 2016 står sig mot samma period tidigare år är svårt att veta eftersom tidigare statistik inte alltid har samma definition av vad som är en startup eller ett techbolag. Med tanke på techsektorn under hela 2015 fick in 8,6 miljarder kronor kan man ändå gissa att summan för fjärde kvartalet i år är betydligt större än föregående år.

Läs mer om statistiken för helåret 2016 här.

Läs mer